Sari la conținut

Glandele Skene sau „prostata feminină”

Toată lumea a auzit de prostată și de afecțiunile acesteia, boli caracteristice bărbaților, însă puțini știu că și femeile au glande omoloage

Elena Oceanu

Deși prostata este prezentă numai la bărbați, femeile au glande omoloage, care se dezvoltă în viața intrauterină din aceleași structuri. Acestea sunt numite glandele Skene sau „prostata feminină” și se află pe peretele anterior al vaginului, în jurul extremității inferioare a uretrei. Lichidul pe care îl secretă glandele Skene în timpul orgasmului are o compoziție similară lichidului produs de glanda prostatică la bărbați”, precizează Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Președintele Asociației Române de Urologie în „Ghidul Pacientului cu Cancer de Prostată”.
Glandele Skene – eponim de la Alexander Johnston C. Skene [1838-1900], ginecolog şi profesor american, scoţian de origine, Long Island College Hospital – supranumite glandele parauretrale sau „prostata femeilor”, sunt localizate pe peretele anterior al vaginului, în jurul extremităţii inferioare a uretrei, drenându-şi secreţia în uretră, mai precis în jurul deschiderii orificiului uretral. Glandele Skene sunt înconjurate de un ţesut comun cu cel care înconjoară partea intravaginală a clitorisului, ţesut care se congestionează în momentul excitării sexuale. Nervii din jurul glandelor produc un orgasm diferit de cel produs prin stimularea clitorisului. Există păreri conform cărora glandele Skene ar reprezenta sursa ejaculării feminine și a orgasmului în punctul G.
Glandele Skene prezintă anatomie variabilă pentru fiecare femeie, iar în cazuri extreme pot fi absente. Lichidul de secreţie al glandelor Skene, în timpul orgasmului, are o compoziţie similară lichidului produs la bărbaţi de glanda prostatică.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel