Sari la conținut

Giulia Anghelescu, afectată de o boală provocată de consumul de pâine. ”Mă umflam de parcă eram însărcinată în 8 luni”

Giulia Anghelescu a vorbit despre o afecțiune severă provocată de consumul de pâine și a altor alimente care conțin gluten. Sensibilitatea la gluten cunoscută şi sub numele de celiachie este ereditară şi necontagioasă şi odată apărută nu mai dispare niciodată.

„Începusem să mă umflu. Eram practic atât de umflată că îmi zicea lumea că sunt însărcinată în 8 luni. Bineînţeles că prima mea reacţie a fost că hai că nu există intoleranţă la gluten, că prea mi se părea că toată lumea are această suferinţă în ultimii ani, mai ales în partea asta de online şi nu am crezut până când nu m-am dus să mă verific şi aşa a fost. Între timp m-am împăcat cu această intoleranţă.’, a spus Giulia Anghelescu, conform viva.ro.

Giulia Anghelescu, nevoită să adopte o dietă strictă

După ce, timp de un an de zile, s-a confruntat cu aceste simptome, Giulia a aflat că are intoleranță severă la gluten. Din nefericire, nu există leac pentru aceasă afecțiune și singura modalitate de a o ține sub control este regimul alimentar strict, care să excludă glutenul.

Glutenul este o proteină de origine vegetală care se găsește în făina graminaceelor: grâu, secară, orz, ovăz, dar și în bere, sosul de soia, brânza cu mucegai dar și în produsele de panificație.

La ora actuală se estimează că 1 din 100 de persoane de pe glob au această afecțiune. Sunt studii care susțin că o persoană care are în familie o rudă de gradul întâi cu boală celiacă are un risc de 10 ori mai mare de a face boala.

Afecțiunea poate să apară la orice vârstă, nu neapărat în copilărie. Însă, de regulă, apare în copilăria mică, în intervalul 10 luni-2 ani, atunci când se introduc făinoasele în alimentația copiilor, iar la adulți, în jurul vârstei de 30-40 de ani.

În prezent, singurul tratament pentru această afecțiune este adoptarea pe tot parcursul vieții a unei diete fără gluten.

Alimente permise si interzise în celiachie

Sunt permise următoarele alimente şi cereale: hrişcă, orez, porumb, cartofi, fasole, soia, mei, fîina din nuci.
Următoarele ingrediente pot avea derivate de cereale interzise: sirop de orez brun, colorant caramel, dextrină derivată din porumb şi grâu, făină de cereale, malţ sau aromă de malţ, amidon alimentar modificat, arome naturale şi artificiale, sos de soia.

Când persoanele cu celiachie consumă produse cu gluten sistemul imunitar se apără producând leziuni la nivelul intestinului subţire. Apar, apoi dureri abdominale, diaree, pierdere în greutate şi carenţe de calciu, fier sau fosfaţi. Complicaţiile celiachiei pe termen lung pot duce la apariţia osteoporozei, inferitilităţii la femei, infecţiilor respiratorii, depresiei.

De asemenea, persoanele care suferă de intoleranţă la gluten pot experimenta, după ce consumă făinoase sau alte alimente pe bază de gluten, balonare, diaree, iar pe termen lung pot apărea daune intestinale permanente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel