Din cuprinsul articolului
Giulgiul din Torino, un artefact venerat de mulți ca fiind pânza funerară a lui Iisus Hristos, a fost subiectul unor controverse intense timp de secole. Tradiția creștină susține că acest giulgiu ar fi înfășurat trupul lui Iisus după crucificare, iar imaginea unui bărbat cu barbă imprimată pe pânză ar fi rezultat dintr-un miracol.
Controversele majore au apărut după ce o analiză științifică realizată în anii 1980 a datat țesătura cu carbon-14 între 1260 și 1390 d.Hr., sugerând că giulgiul ar fi fost creat cu mult timp după moartea lui Iisus. Această dată a dus la concluzia că artefactul ar putea fi un fals medieval.
Totuși, un nou studiu realizat de cercetători italieni de la Institutul de Cristalografie al Consiliului Național de Cercetare din Italia a relansat discuția. Aceștia au utilizat o tehnică inovatoare bazată pe raze X pentru a măsura îmbătrânirea naturală a celulozei din fibrele de in ale giulgiului. Rezultatele lor sugerează că materialul ar putea fi, de fapt, mult mai vechi, datând de aproximativ 2.000 de ani, ceea ce corespunde perioadei în care a trăit și a murit Iisus.
Giulgiul din Torino a fost păstrat în Capela Regală a Catedralei San Giovanni Battista din Torino din 1578 și este considerat de mulți un obiect sacru, deși autenticitatea sa rămâne un subiect de dezbatere.
Această nouă descoperire adaugă o perspectivă interesantă asupra unuia dintre cele mai misterioase artefacte religioase din lume, deși controversa privind autenticitatea sa probabil va continua .
Cercetătorii și-au comparat descoperirile cu rezultatele analizei altor bucăți de material găsite în Israel, care datează din secolul I.
„Profilurile datelor au fost pe deplin compatibile cu măsurătorile analoge obținute pe o mostră de lenjerie a cărei datare, conform înregistrărilor istorice, este 55-74 d.Hr., găsită la Masada, Israel, ( n.r. o fortăreață a lui Irod de la Marea Moartă)”, au scris autorii studiului, potrivit publicației Metro.
Autorul principal al studiului, dr Liberato De Caro, a declarat recent că testul din 1988 ar trebui să fie considerat incorect, deoarece „Probele de țesături sunt de obicei supuse la tot felul de contaminări, care nu pot fi eliminate complet din proba datată”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…