Din cuprinsul articolului
În plină campanie de vaccinare împotriva covid-19, medicii ginecologi încep să îndrepte atenția importanței vaccinului și asupra femeilor însărcinate. Cu această ocazie, medicul ginecolog Nicolae Gică a decis să ne explice cum trebuie administrat vaccinul împotriva covid-19 când îți dorești să rămâi însărcinată, când ești deja însărcinată sau când alaptezi, astfel încât tu și fătul să beneficiați de protecție maximă.
Când autoritățile de reglementare federale au aprobat primele două vaccinuri COVID-19 pentru uz general în SUA, acestea au dat persoanelor însărcinate și celor care alăptează opțiunea de a decide dacă să primească imunizarea. Dar s-au oprit din a recomanda în mod direct. Acest lucru se datorează faptului că sarcina este o afecțiune medicală care exclude de obicei persoanele care participă la studii clinice pentru a studia siguranța și eficacitatea unui medicament. Excluderea acestui grup de persoane a însemnat că există puține date disponibile.
„Gravidele trebuie să se vaccinze, în primul rând pentru că ele aparţin unei grupe de risc. Ele sunt la risc să dezvolte forme grave ale unei infecţii cu Sars CoV-2.Vaccinarea nu este contraindicată la gravide, ele vor beneficia de efectele vaccinării, şi anume de formarea de anticorpi”, a declarat dr. Nicolae Gică, medic ginecolog, vineri, la Sfat de Sănătate.
„Este ideal să se vaccineze în trimestrul doi de sarcină, pentru că a trecut trimestrul unu, atunci când apar toate malformaţiile”, explică medicul.
Momentul ideal pentru vaccinare este trimestrul doi de sarcină, gravidele imunizate cu vaccin vor produce anticorpi împotriva virusului, iar ei vor trece bariera placentară. Astfel, spune ginecologul, aceştia îi vor oferi şi fătului imunitate după naştere.
„Studiile sunt încă limitate, dar cel mai bine ar fi ca gravidele să se vaccineze dacă au rămas însărcinate între doze. Beneficiile vaccinării sunt mai mari decât complicaţiile date apoi de boală”, precizează dr. Nicolae Gică.
„În ultimul an de pandemie, după studiile făcute în toată lumea şi în ţările grav afectate s-a demonstrat că gravidele sunt la risc şi dezvoltă forme mai grave de boală comparativ cu populaţia generală”, atenţionează ginecologul Nicolae Gică.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…