Din cuprinsul articolului
Ministerul Sănătății a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe rețete, altele decât prescripțiile gratuite și compensate, să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale. Prescripțiile se vor reține în farmacie și, la nevoie, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.
Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar o serie de informații necesare a fi completate și raportate (o serie și un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul și detalii despre medicament).
Ordinul mai prevede că în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. Acestea au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și sunt marcate în anexa la Ordin cu semnul *. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.
În acest context, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și secretar general al Colegiului Medicilor din România a fost invitat în cadrul emisiunii „Apel matinal”, unde a discutat despre importanța evitării abuzului de antibiotice, dar și de alte medicamente.
Gindrovel Dumitra: „Eu m-aș limita în acest moment la o discuție în ceea ce privește consumul excesiv de antibiotice, pentru că diferența este fantastică. Chiar dacă avem, într-adevăr, efecte nedorite în cazul consumului nedorit de medicamente la modul general, însă, aceste efecte sunt atât de ample și diferența atât de mare atunci când consumul este excesiv în ceea ce privește antibioticele încât, credeți-mă, că aceasta este una dintre cea mai cele mai importante amenințări globale la nivel de sănătate publică în acest moment.
În egală măsură în care descoperirea antibioticelor a reprezentat una dintre cele mai importante, să zicem, invenții ale secolului precedent, ei bine, căpătarea rezistenței la antibiotice, adică pierderea unei arme, reprezintă una dintre cele mai importante amenințări, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă știrile sau informații în ceea ce privește descoperirea unor antibiotice noi care să fie eficiente, în special împotriva celor germenilor multidrog rezistenţi, că deja avem această categorie și este deja o problemă foarte importantă, este din ce în ce mai mică”.
Gindrovel Dumitra: „Au fost mai multe cauze aici. Pe de o parte, există această amenințare în ceea ce privește, să zicem, malpraxis-ul pe care medicii o au şi pentru că, de foarte multe ori, dau un exemplu banal: un copil vine la noi cu o viroză banală, sezonieră. Ei bine, foarte multă vreme, în trecut, se considera că a acorda un tratament cu antibiotic este bine să o faci oricum, chiar și în infecția infecția virală, pentru a preveni suprainfecția bacteriană.
În timp, am aflat practic că, de fapt, noi nu facem nimic altceva ca în momentul în care dăm antibiotice pe o infecție virală, fără să fie complicată bacterian, de la bun început, nu facem altceva decât să ne omorâm aliații. De ce? Pentru că virusul care invadează organismul la momentul respectiv se luptă nu doar cu organismul nostru, cu mecanismul de apărare, dar și cu acele mecanisme de apărare care sunt constituite din zona saprofită. Adică, aliații noștri cu care convieţuim.
În momentul în care folosim în mod excesiv antibioticul, cu atât ne omorâm tocmai aliații. Ei bine, pentru că multe dintre infecțiile virale se complică, au existat de-a lungul timpului destul de multe acuzații din partea… din partea pacienților că dacă îmi dădeai antibiotic de la bun început, atunci practic nu apărea această suprainfecție. Nimic mai fals.
Numai că… pentru că asistăm la o medicină defensivă, au fost situații foarte frecvente în care medicul a prescris în exces antibiotic. Deci, da, o mare parte din vină ne aparține chiar nouă corpului medical, atunci când am făcut această prescripţie în exces.
De aici mai departe, apare și componenta setării de reglementare pe care dvs. ați enunțat-o. Păi, avem destul de multe exemple în acest moment, că dacă mergi la o farmacie în Europa Occidentală, nu doar pentru antibiotic, dar şi pentru multe alte medicamente, ai nevoie neapărat de prescripție medicală.
Din păcate, nu ne-am obișnuit foarte ușor că să evităm consultul, care consult în România este mult mai facil, la medic, mult mai facil decât în oricare țară europeană, deci să evităm consultul, mergem direct în farmacie și cerem niște medicamente punând câteva simptome.
Iarăși este o a doua greșeală pe care o facem și a treia greșeală este cea prin care statul a permis acest lucru. Adică în farmacie era posibilă eliberarea de antibiotice.
Sigur că au apărut diverse mecanisme prin care s-a încercat blocarea acestuia, inclusiv înainte de apariția acestui ordin, farmaciștii erau obligați să livreze doar pe bază de rețetă, însă datorită mecanismelor de control care au fost destul de puțin implementate, practic fenomenul respectiv a fost scăpat sub control.
Aşa se face că România este după Grecia și Polonia, de fapt, înaintea Poloniei, la capitolul /…/ conform datelor publicate de către Comisia Europeană și mai ales de Centrul European de prevenție a bolilor, iar în acest moment trebuie să luăm măsuri radicale pentru că practic, după cum spuneam, ne pierdem propria viaţă”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…