Ghimbirul creşte în regiunile tropicale, precum Africa, India şi sudul Asiei, este o plantă perenă, cu rizom aromatic, bogat în uleiuri eterice. În ayurveda, medicina tradiţională indiană, ghimbirul are statut de medicament. Asta pentru că acest condiment-minune a dovedit că are numeroase beneficii pentru sistemul digestiv şi s-a arătat de folos în tratarea a numeroase probleme ale organismului.
Scade temperatura
În medicina ayurvedică, ghimbirul e considerat ca fiind planta echilibrului. Acesta reduce simptomele răcelii şi scade temperatura corporală. Un remediu de neînlocuit, cu rol de protejare a digestiei şi cu importante proprietăţi antibiotice, îl constituie băutura realizată din ghimbir, lămâie şi miere. Pentru a o obţine folosiţi ghimbir pisat, pe care îl lăsaţi să fiarbă puţin, după care îl acoperiţi timp de 15 minute, iar la final agăugaţi mierea şi lămâia.
Combate cancerul şi artrita
O altă afecţiune prevenită, dar şi tratată cu ghimbir este artrita. Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, consumul regulat ajută pacienţii cu artrită, neavând efecte secundare.
Ceaiul din această rădăcină s-a dovedit a fi eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer, care fac chimioterapie. Sucul, consumat într-o anumită concentraţie, poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Specialiştii au demonstrat că planta împiedică dezvoltarea acestora, situate la nivelul colonului, ficatului sau ovarelor, dar opreşte şi vascularizarea tumorii.
Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Uleiurile esenţiale din ghimbir îmbunătăţesc considerabil circulaţia sângelui, ajutând la calmarea muşchilor obosiţi. Astfel, în cazul în care aţi efectuat eforturi fizice deosebite, tot ce trebuie să faceţi este să împachetaţi în tifon patru linguriţe cu ghimbir proaspăt. Peste acest pachet lăsaţi apa să curgă şi apoi îmbăiaţi-vă. Efectul este imediat!
Ameliorează crampele menstruale
Crampele cauzate de menstruaţie pot fi îndepărtate nu cu medicamente, ci cu un ceai. Un studiu publicat în „Journal of Alternative and Complementary Medicine” („Revista de Medicină Alternativă şi Complementară”) a arătat că ghimbirul este la fel de eficient ca şi Ibuprofenul. Un astfel de ceai se prepară dacă fierbeţi într-o cană cu apă două linguriţe cu ghimbir proaspăt.
Topeşte grăsimea
O variantă la îndemână pentru a slăbi e cura bazată pe ceai de ghimbir, pe care îl puteţi prepara foarte simplu, singuri, acasă. O cutie cu ceai costă aproximativ 10 lei la plafar şi vă ajunge timp de cel puţin două săptămâni, cât durează cura. Aşadar, pentru a slăbi trebuie să consumaţi de două ori pe zi infuzie din ghimbir, pe lângă cele trei mese principale ale zilei.
Condiment delicios
Ghimbirul este excelent şi în gastronomie, iată câteva reţete sănătoase şi delicioase:
Supă-cremă cu năut şi ghimbir
Ingrediente: 450 g năut din conservă, 100 g ţelină, 3 rădăcini de pătrunjel, smântână dulce, ghimbir şi piper.
Mod de preparare: se pun la fiert rădăcinile de pătrunjel şi ţelina. După ce sunt gata se adaugă năutul, cu tot cu zeamă, şi se mai lasă la fiert timp de câteva clocote. Daţi oala deoparte, radeţi ghimbir după gust, puneţi smântâna dulce şi piper. Combinaţia rezultată se pune în blender şi într-un minut supa aromată e gata. Se serveşte cu frunze de cimbrişor şi crutoane.
Pui cu ghimbir, la cuptor
Ingrediente: un pui, o bucată de ghimbir, ulei de măsline, 1/2 lămâie, sare, piper, mărar, pătrunjel verde şi o linguriţă cu boia.
Mod de preparare: aprindeţi cuptorul ca să se încingă din timp. Se spală puiul, se taie, se presară sare şi piper şi se pun bucăţile într-o tavă. Puneţi ulei şi o cană cu apă, acoperiţi cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava în cuptor. Separat se curăţă ghimbirul de coajă, se dă prin răzătoarea mică, se picură deasupra două linguri cu ulei de măsline, se presară boiaua, se stoarce lămâia, se pun verdeţurile tocate, după preferinţă, şi o cănuţă cu apă. Amestecaţi bine, iar după circa 30 de minute de când tava a fost introdusă în cuptor se ia folia şi se adaugă peste pui sosul de ghimbir. Se mai lasă tava în cuptor, neacoperită, până când carnea s-a rumenit. Se serveşte cu garnitură de cartofi.
Sos pentru salată
Ingrediente: 7 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu suc de lămâie, 2 căţei de usturoi, 20 g ghimbir proaspăt, sare şi piper.
Mod de preparare: zdrobiţi căţeii de usturoi şi ghimbirul, adăugaţi sucul de lămâie, turnaţi uleiul de măsline şi condimentaţi cu sare şi piper după gust. Amestecaţi totul bine şi sosul este gata de folosit peste salatele de crudităţi.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…