Din cuprinsul articolului
ONU a lansat ghidul de supraviețuire pentru a evita dezastrul climatic! Documentul este dedicat omenirii.
Un nou raport transmis de ONU arată că lumea se apropie rapid de niveluri catastrofale de încălzire. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că raportul este un „ghid de supraviețuire pentru omenire”, relatează BBC.
„Bomba cu ceas a climei ticăie”, a transmis Antonio Guterres într-o declarație care a marcat luni publicarea raportului de sinteză al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC). „Omenirea se află pe o gheață subțire, iar această gheață se topește rapid”, a mai subliniat secretarul general al ONU.
Evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfășoară criza climatică
Potrivit raportului, energia verde și tehnologia pot fi valorificate pentru a eluda catastrofa climatică.
Dar, în cadrul unei întruniri care a avut loc în Elveția pentru a cădea de acord asupra concluziilor lor, cercetătorii din domeniul climei au atenționat că un țel cheie cu privire la temperatura globală va fi posibil ratat.
Ca replică la aceste concluzii, Guterres a afirmat că toate statele ar trebui să-și prezinte planurile de atingere a țelului de zero emisii de carbon pentru o perioadă de zece ani.
Guvernele s-au înțeles anterior să acționeze pentru a evita ca temperatura globală să depășească 1,5 grade Celsius.
Însă, temperatura este deja de 1,1 grade Celsius, iar în prezent specialiștii susțin că este probabil ca aceasta să treacă de 1,5 grade Celsius în anii 2030.
Concentrațiile de CO2 au atins cel mai ridicat nivel
Raportul elaborat de IPCC aprobat de guvernele implicate în creșterea temperaturilor, concluzii cu privire la cauzele, impactul și rezolvările.
„Chiar și pe termen scurt, este foarte probabil ca încălzirea globală să atingă 1,5 grade Celsius chiar și în scenariul cu emisii foarte scăzute de gaze cu efect de seră”, se arată în raport.
Raportul ONU atrage atenția că lumea este mai caldă decât în ultimii 125.000 de ani și probabil că se va încălzi şi mai mult în următorul deceniu.
Conform secretarului general al ONU, statele dezvoltate ar trebui să atingă neutralitatea carbonului „cât mai aproape de 2040”, mult mai devreme decât termenul limită de 2050 pe care multe țări, inclusiv SUA și Regatul Unit, s-au angajat să îl respecte.