Din cuprinsul articolului
„Cancerul ar putea fi controlat prin reducerea aportului de proteine din carne, lapte, ouă și a grăsimilor animale, care îl fac să avanseze, cât și prin creșterea aportului de alimente anti-promotoare ale cancerului – legume și fructe” – Institutul American pentru Studierea Cancerului (EPIC) și Organizația Mondială a Sănătății (WHO)
Sandra Sălăgean
Ne-ar plăcea să credem că natura are un leac pentru orice problemă pe care ar întâmpina-o organismul uman, însă realitatea este că nu are. Însă secretul unei vieți lungi nu stă în leac, ci în prevenție, capitol pe care mediul înconjurător îl asigură.
De la alimentație, până la partea medicală foarte evoluată a acestui secol. Dacă în urmă cu 150 de ani cancerul nu avea nicio șansă de vindecare în medicină, astăzi tehnologia și evoluția cercetărilor pot vindeca un om „canceros” dacă boala este depistată la timp. Așadar, e important să dăm atenție rezultatelor a zeci de ani de studiu, pe sute de mii de voluntari. Savanții nu au găsit până în momentul de față un leac chimic mai bun ca chimoterapia sau o formulă de exterminare a unei tumori maligne inoperabile ca și radioterapia. Așa că au căutat în afara panelului chimic, orientându-se către popoarele care au o rată de îmbolnăvire mai scăzută, comparând stilul lor de viață cu popoarele cu o rată crescută.
Dieta anti-cancer
Pornind de la datele Organizației Mon diale a Sănă- tății, care spun că incidența cancerului colorectal s-a dublat în ultimii 30 de ani, devenind una dintre cauzele principale a mortalității pe glob, medicii și laboranții au făcut legătura între obezitate, alimentație de slabă calitate și sedentarism. Toate aceste trei împreună sunt o formulă aproape sigură că- tre dobândirea cancerului.Surprinzător este faptul că unele alimente pe care le considerăm sănătoase, necesare organismului, pe care încercăm să le procurăm din surse cât mai naturale sunt, de fapt, aliați ai cancerului. Un exemplu este carnea de vită! Dieta anti-cancer și nutriția de prevenție a acestei maladii dezvăluie informații șocante, dar prețioase, la care puțini oameni au avut acces până acum. Toate aceste date fac parte dintr-un amalgam de cercetări ample, desfășurate pe parcursul a zeci de ani, acestea fiind prezentate doar în conferințe medicale restrânse, destinate oncologilor care doresc să ridice speranța de viață a unui bolnav de cancer.
Cancerul este determinat de o creștere anormală a celulelor care au tendința de a prolifera într-un mod necontrolat, invadând țesuturile înconjuratoare și, în unele cazuri, să metastazeze la distanță, pe calea sistemului circulator sanguin și limfatic. Cancerul nu este o singură boală – este un grup de mai mult de 100 de boli distincte și diferite. Caracterul de malignitate este dat de reproducerea haotică a celulelor canceroase. S-a efectuat un studiu internațional privind clasamentul țărilor în care se consuma multă carne și grăsime animală, urmărindu-se incidenţa cancerului şi a bolilor cronice.
Țările cu cea mai mare incidență
Pe primele locuri în acest top cu țărilor cu număr mare de cazuri noi de cancer se situează: Scoția, Finlanda, SUA, Austria, Canada. Ultimile clasate, adică cele cu cea mai scăzută mortalitate datorată cancerului, a diabetului şi a BCV (Boli Cardio Vasculare) sunt Japonia și Suedia – ambele țări au diete predominant bazate pe cereale, legume şi fructe, iar sistemul medical e axat foarte mult pe prevenție, fapt care îi face pe cetățenii lor să fie conștienți de pericolele care se ascund în alimentele de tip fastfood, dar și în cele aparent sănătoase.
Indiferent dacă animalul de la care a provenit carnea roșie a fost crescut la o fermă bio sau undeva într-o curte la țară, savanții spun că trebuie exclusă din dietă! Practic, mai mult de 5% din decesele cauzate de cancer puteau fi evitate dacă bolnavul nu ar fi consumat proteină animală din carne roșie, carne procesată sau s-ar fi limitat la mai puțin de 20g de carne pe zi. Un studiu efectuat în Statele Unite de către The National Institutes of HealthAmerican Association of Retired Persons (NIH-AARP) raportează asocierea dintre consumul de carne roșie și procesată ca factor de risc comun pentru toate cauzele de mortalitate, dar în special pentru cancer. Carne cancerigenă: carnea de porc, de vacă, de gâscă, de rață și de vânat, de miel, de oaie, untura, untul, slănina, costița și mezelurile (toate). Carnea bună pentru organism este carnea de pasăre. La fel peștele și fructele de mare, dar fără a face excese.
În proporție de 90% din bolnavii de cancer dezvoltă un apetit extraordinar pentru produse dulci și îndulcite. Studiile arată că zahărul este principalul element care hrănește tumorile, făcându-le să crească și să se răspândescă într-un ritm alert. Niciun bolnav de cancer nu ar trebui să mai consume produse care conțin zahăr, arată studiile consultate.
S-a dovedit că laptele de vacă și produsele lactate din lapte de vacă cresc numărul cancerelor de prostată, atunci când sunt consumate zilnic. Explicația științifică este că laptele de vacă crează un mediu propice de dezvoltare a celulelor canceroase, prin aciditatea pe care o produc în organism. Laptele de vacă poate fi înlocuit cu cel de capră, care este alcalin, dar nu sunt recomandate mai mult de două porții pe săptămână.
Un studiu realizat în 2010 de autorii Carlos Gonzales și Elio Riboli a concluzionat că fumătorii care consumă cantități mari de fructe crude zilnic au risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar
Un organism „neprimitor” pentru celulele canceroase este unul alcalin. Germenii de grâu sunt cei care au capacitatea cea mai puternică de a reduce acidul din organism, eliminând toxinele și revitalizând celulele. Clorofila prezentă în germenii de grâu este rapid convertită în procesul de hematopoeză, iar aceștia conțin și octacosanol, ce îmbunătățește forța musculară, reducând durerea care apare după exerciții fizice intense.
Primii medici ai Greciei foloseau rodia ca adjuvant în terapiile lor, descoperind imediat efectele benefice, incontestabile, ale actestui fruct. Numeroase studii arată că rodia este unul dintre cei mai puternici antioxidanți oferiți de natură, iar extractul de rodie are o absorbție digestivă crescută în comparație cu fitonutrienții existenți în alte fructe. Rodia are rol antitumoral, antiinflamator, antioxidant, detoxifiant etc. Consumul ei regulat ajută în prevenirea cancerului hepatic, renal, a insuficienței cardiace și a celei circulatorii. Mai mult, rodia accelerază metabolismul astfel încât să ajungeți la greutatea ideală mai repede.
Bogat în săruri, minerale și vitamina C, broccoli nu doar că previne apariția cancerului, ci în dieta bolnavului ajută la diminuarea tumorilor canceroase. Pentru bolnavi e recomandat un consum de 200gr de broccoli pe zi, iar pentru prevenție, 200gr de broccoli de 4 ori pe săptămână.
Deși nutriționiștii ne informau cândva că e mai sănătos să mănânci carnea la grătar decât prăjită, realitatea este că ambele modalități de preparare sunt la fel de nefaste pentru corpul uman. Atunci când se gătește carne roșie (mușchi), se formează amine heterociclice. Temperatura înaltă de gătire face ca aminoacizii și creatina să reacționeze, formând aceste amine potențial cancerigene. Prepararea la cuptor sau rotisor dezvoltă temperaturi mai mici și deci mai puține amine cancerigene.
Diminuarea inflamației, creșterea imunității, reducerea radicalilor liberi și alcalinizarea mediului intern sunt extrem de importante la pacienții cu cancer. De aceea e bine să știm cum se dezvoltă celula și tumora canceroasă:
● în mediu acid;
● cu exces de glucoză;
● în lipsa oxigenului;
● în prezența mucusului în exces de la nivelul tractului gastro-intestinal produs de lapte și derivate din lapte, de zaharuri rafinate și de alimente procesate;
● alimentația bazată pe carne și produse din carne, care acidifică mediul intern, consumă enzimele proteolitice digestive și produc o floră de putrefacție abundentă, care determină creșterea rezidurilor toxice din corp;
● în prezenţa obezităţii;
● prezenţa stresului, a depresiei şi a insomniei;
● în lipsa exerciţiilor fizice regulate.
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…