Specialiştii recomandă să consumăm două porții de pește gras pe săptămână, însă nu indică care este mărimea porţiilor. Aşadar, este greu să aproximezi cât de mult trebuie să mănânci, mai ales că este dificil să numeri mereu caloriile ori să pui alimentele pe cântar.
Nutriționistul Porter Sian a dezvăluit că propria mână poate fi cel mai bun măsurător al porţiilor. Persoanele ce au corpul mai voluminos au, de fapt, şi mărimea porţiilor uşor mai mare, iar în cazul copiilor, porţiile ori cantităţile mici de mâncare recomandate acestora sunt potrivite mânuţei lor.
Tabelul porțiilor de alimente
Palma (proteine)
Friptură de porc, de vită, de pui, pește. Același principiu al dimensiunii palmei se aplică și în cazul cantității de leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), dar și ouă.
Mijlocul palmei (carbohidrați)
Fructe, cereale, paste, porumb, cartofi, alimente care conțin amidon, biscuiți.
Pumnul (vegetale)
Salată verde , frunze de spanac, broccoli, morcovi etc..
Un vârf de deget (uleiuri)
Unt, maioneză, uleiuri.
Un deget (grăsimi)
Bbrânzeturile în marea lor majoritate trebuie consumate într-o cantitate care să aibă unu, maximum două degete; dressing pentru salată.
Ghid util pentru măsurarea porţiilor
O porție de peştele alb: toată palma, inclusiv degeteleCarnea peștelui alb este scăzută în grăsimi și calorii, o porţie constituind mărimea unei palme în platou, inclusiv degetele, adică în jur de 150g şi 100 de calorii.
Peștele alb este bogat în proteine, scăzut în grăsimi, mai sărac în acizi graşi Omega 3, însă mai bogat în seleniu, acesta necesar pentru întărirea sistemului imunitar, a părului şi a unghiilor.
O porție de spanac crud: două palmePotrivit nutriționistului Sian Porter, o porţie pe zi de 80 de grame de spanac, alături de alte legume este potrivită, aceeaşi dimensiune fiind valabilă şi pentru alte legume din frunze verzi. Este recomandat să consumăm legume la fiecare masă.
O porție de fructe de pădure: două palme în formă de cupăO porție constituie 80g de fructe mici ori aproximativ două mâini pline în formă de cupă, echivalentul a 250 g zilnic; cantitatea nu se consumă toată deodată, ci uniformizat în decursul unei zile.
O porție de legume: mărimea unui pumn strânsO porţie ar trebui să cântărească 80 de grame, ceea ce înseamnă aproximativ mărimea unui pumn strâns; aceasta ar trebui să umple o jumătate de farfurie.
O porție de paste crude: mărimea unui pumn strânsPastele fierte trebuie să ocupe un sfert de farfurie, la fel şi porţia de orez fiert. De regulă, carbohidraţii trebuie să constituie un sfert de farfurie, proteinele – un alt sfert, legumele – alte două sferturi.
O porție de nuci: un pumn în formă de cupăDr. Sian Porter recomandă consumul unui pumn de nuci zilnic, fracţionat în cantităţi mai mici pe parcursul zilei. Nucile și semințele sunt o gustare sănătoasă, bogată în grăsimi nesaturate benefice pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.