Sari la conținut

Ghid pentru achiziția de dispozitive medicale, după modelul din SUA

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a publicat un ghid de bune practici pentru achiziția de dispozitive medicale, realizat cu asistența Camerei de Comerț Americane în România (AmCham Romania), în cadrul unui proiect comun asumat de către cele două entități.

Realizat în conformitate cu legislația în vigoare, Ghidul oferă un îndrumar practic relevant atât pentru departamentele de achiziții publice din unitățile sanitare cât și din cadrul instituțiilor naționale care gestionează achiziții publice pentru domeniul sănătății și poate fi consultat pe pagina ANAP.

Ghidul privind Achiziția Dispozitivelor Medicale este un instrument util pentru derularea unor procese eficiente de achiziții publice care să evite practicile neconforme și riscul de achiziție a unor dispozitive și tehnologii medicale sub standard, se precizează într-un comunicat AmCham Romania.

Astfel, ghidul va servi drept un îndrumar practic pentru personalul care își desfășoară activitatea atât într-un departament de achiziții publice/serviciu administrativ de unitate sanitară, cât și celui angajat într-un mecanism național de asigurare a serviciilor medicale, sau care se ocupă cu asigurarea unui serviciu transparent și de bună administrare a achizițiilor destinate instituțiilor din domeniul sănătății.

„Îmbunătățirea calității serviciilor medicale și eficientizarea utilizării resurselor în interesul pacientului reprezintă puncte centrale pe agenda AmCham România. Așa cum reflectă și studiul AmCham România “Health as an Investment”, sănătatea este o investiție, nu un cost, iar resursele trebuie investite cu maximă responsabilitate în beneficiul pacienților, pentru optimizarea traseului de la diagnostic la monitorizare și tratament.

Amânarea investițiilor în sănătate determină costuri mai mari pe termen lung pentru asistența medicală, duce la scăderea calității vieții, a productivității muncii și în consecință a Produsului Intern Brut”, a punctat într-un comunicat Vlad Boeriu, Președintele Grupului de lucru pentru Sănătate din cadrul AmCham România.

Acesta a mai precizat că „Ghidul realizat și lansat în colaborare cu ANAP reprezintă un instrument pragmatic și util pentru derularea unor achiziții de dispozitive medicale rapide, corecte și eficiente, oferind un cadru clar în planificarea și organizarea procedurilor, cu beneficii pentru toate părțile implicate”.

Întrucât accesul pacienților români la dispozitive medicale moderne este printre cele mai scăzute din UE, membrii AmCham Romania consideră că finanțarea adecvată a nevoilor și îmbunătățirea proceselor de achiziții de dispozitive și tehnologii medicale sigure, eficiente și inovatoare sunt esențiale pentru un acces îmbunătățit la servicii de prevenție, diagnosticare timpurie și tratament.

La rândul său, Iuliana Feclistov, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, a subliniat faptul că Ghidul de bune practici este în conformitate cu legislația națională și oferă instrucțiuni și măsuri esențiale pentru o relaționare eficientă cu furnizorii din domeniul medical.

„Informațiile din ghid sunt indispensabile personalului din departamentele de achiziții publice ale unităților sanitare și pentru cei implicați în asigurarea serviciilor medicale. Materialul propune și un set de indicatori pentru evaluarea achizițiilor de dispozitive medicale, promovând un standard înalt de calitate în domeniul sănătății.

Reafirmăm angajamentul nostru în îmbunătățirea proceselor achizițiilor publice și în sprijinirea colaborării între actorii din sectorul medical și furnizorii de bunuri și servicii”, a declarat Iuliana Feclistov, potrivit unui  comunicat citat de 360medical.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel