Ghid de supraviețuire atunci când situația este limită? Este greu de menținut sângele rece, dacă te confrunți cu o situație limită!
În primul rând, la nivel fizic se întâmplă ceva. În timpul unei situații limită, organismul își schimbă modul automat și trece în faza de ”Luptă sau fugi!”, situație în care nu mai funcționezi corespunzător, ca până mai înainte, toate funcțiile bazându-se pe semnalul creierului, de a pompa sânge în extremități, pentru a avea energia de a fugi. Este comparativ cu situația unei gazele când simte că leul e în apropiere.
De aceea, este vital de a-ți face un scenariu pe care să îl ai mereu în minte, atunci când viața te pune în situații limită.
Fie că avem de-a face cu un atac sau cu dezastru natural.
Învață să te aperi
Autoapărarea poate fi o chestiune de viață și de moarte. Nu trebuie să știi arte marțiale la nivel de performanță, dar îți sunt de folos câteva trucuri, ca să te poți apăra și dacă ești mic și slab. Se aplică inclusiv în cazul copiilor, expuși la violență în toate mediile.
Într-o confruntare unu la unu, un agresor mai voluminos decât tine va fi suprins să aibă de-a face cu o reacție. Dacă lovești, scopul nu este să îl doborî la pământ, ci să îl faci indisponibil o vreme, suficient cât să poți fugi să ceri ajutor. Iată câteva locuri sensibile în care să lovești agresorul ca să poți scăpa, iar pentru asta trebuie să îți folosești picioarele, mâinile, degetele, coatele sau capul.
Care sunt zonele în care să-ți lovești agresorul, pentru a putea fugi
Chiar dacă nu ai forță, caută să compensezi prin lovitura bine plasată. Folosește ce ai la îndemână pentru a-i aruncă în ochi agresorului și a-l impedica să vadă încotro fugi: apa din sticlă, spray sau fixativ, chiar și praful de pe trotuar te ajută. Un spray paralizant este mai greu de procurat, dar un fixativ ori spray mic, de tipul celor pe care le iei în avion, sunt de același folos în situații limită. Citiți despre cum să supraviețuiești în mai multe tipuri de situații limită AICI.
O altă soluție de ieșire din necaz este uneori să faci pe mortul ori să simulezi o criză care te face să te prăbușești la pământ horcăind și zbătându-te aparent necontrolat. Uneori, atacatorii se sperie de acest fapt și fug, de teamă de a nu fi acuzați de ceva mai grav decât furt.
Și, mai ales, menține-ți vigilența și evită zonele și situațiile periculoase, caută să fii mereu cu oameni în jur și fă gălăgie când simți ca ceva nu este în regulă ori ești atacat. Construiește-ți în timp mentalitate de supraviețuitor!
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…