Din cuprinsul articolului
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au lansat „Cancerul Colorectal. Ghid de prevenţie”, un material adresat pacienţilor deja diagnosticaţi şi familiilor lor, dar şi tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această afecţiune.
Potrivit statisticilor, în România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaţilor şi 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor. Totodată, peste 13.500 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer colorectal, iar boala provoacă 7.000 de decese pe an în ţară.
Ghidul a fost realizat de echipa COPAC cu ajutorul medicilor implicaţi în proiect, din dorinţa de a creşte accesul la informaţie al populaţiei despre acest cancer.
Concluziile discuţiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de persoane în ultimii doi ani au scos la iveală faptul că populația are un nivel scăzut de educaţie medicală, și nu este obişnuită să se testeze preventiv, când nu are niciun semn de boală.
„Din acest motiv, COPAC, ca organizaţie care reprezintă pacienţii cu boli cronice, îşi propune să contribuie la informarea şi educarea populaţiei din România, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ în această direcţie”, afirmă reprezentanţii COPAC într-un comunicat citat de Agerpres.
Ghidul, tipărit în 5.000 de exemplare
Ghidul are 16 pagini și a fost tipărit în 5.000 de exemplare. O parte dintre acestea au fost deja difuzate în cadrul evenimentelor de informare şi testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” şi în cabinetele medicilor de familie din program şi în cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC.
Ghidul cuprinde informații referitoare la cancerul colorectal, frecvenţa acestuia, cauzele apariţiei, semne şi simptome, cum se pune diagnosticul, stadiile acestui cancer, screeningul, cum se tratează această boală şi viaţa pacientului după vindecare.