Sari la conținut

Ghid complet de valori ale glicemiei în funcție de vârstă și momentul zilei

glicemie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
valorile normale ale glicemiei

Glicemia se referă la concentrația de zahăr sau glucoză din sânge. În Statele Unite și în multe alte țări, este exprimat ca miligrame pe decilitru (mg/dl). În multe dintre țările europene, glicemia sau zahărul din sânge sunt măsurate și ca milimol pe decilitru (mmol/dl). Aceste măsurători sunt denumite unități SI.

Glicemia este unul dintre cei mai importanți parametri ai sângelui de măsurat, deoarece nivelurile anormale pot provoca complicații severe.

Controlul glicemic în organism se realizează prin mai multe mecanisme fiziologice. Câteva exemple despre cum fluctuează și este controlat nivelul zahărului din sânge sunt prezentate mai jos:

  • Nivelurile de zahăr din sânge tind să scadă la punctul cel mai scăzut dimineața, după o noapte de somn și, prin urmare, după ore de post.
  • După masă, nivelurile glicemice cresc pe măsură ce carbohidrații sunt descompuse în zaharuri mai simple, cum ar fi glucoza, și absorbiți din intestin în fluxul sanguin.
  • Nivelul glicemic scade după un antrenament sever atunci când zahărul din sânge este folosit ca sursă de energie pentru activitatea musculară.
  • Temperaturile extrem de scăzute determină, de asemenea, o mare parte din zahărul din sânge să fie consumat, scăzând astfel nivelul de glucoză din sânge.
  • Nivelurile glicemiei sunt, de asemenea, afectate de procesul de gluconeogeneză, în care glucoza este produsă din surse non-carbohidrate, cum ar fi glicerolul, acizii grași și aminoacizii glucogenici.
  • Într-o altă cale metabolică numită glicogenoliză, glicogenul din ficat este descompus pentru a elibera glucoză în sânge.

Glicemia este unul dintre cei mai importanți parametri ai homeostaziei, deoarece glucoza este necesară pentru a furniza energia metabolică necesară pentru multe funcții celulare. Mai mulți hormoni importanți sunt implicați în reglarea glicemiei. Una este insulina, care promovează absorbția de glucoză din celule atunci când nivelul de glucoză este crescut. Un altul este glucagonul, care are efectul opus și crește nivelul de glucoză din sânge atunci când a scăzut prea mult. Glucagonul promovează conversia glicogenului din ficat în glucoză, care este apoi eliberată în sânge. Epinefrina crește, de asemenea, nivelul zahărului din sânge, la fel ca și glucocorticoizii și hormonii steroizi.

De ce să măsori nivelul glicemiei?

Acest test verifică nivelurile de glucoză din sânge și verifică dacă condițiile de hipoglicemie (glicemie scăzută) sau hiperglicemie (nivel ridicat de glucoză în sânge) sunt prezente la pacient.

Glicemia poate fi importantă în diagnosticarea diabetului zaharat. Controlul glicemic în organism se realizează prin mai multe mecanisme fiziologice.

Standard de pregătire

Prelevarea probelor se face de obicei dimineața în spital. Nu sunt necesare pregătiri speciale pentru acest test. Medicul vă va sfătui și vă va recomanda dacă trebuie să țineți post înainte de examinarea de sânge. Ar trebui să vă informați medicul despre orice medicament pe care îl luați înainte de examen, deoarece unele tratamente medicale pot interfera cu rezultatele sângelui.

Glicemie normala – valori

Un om sanatos care nu a mancat timp de cel putin 8 ore ar trebui sa aiba sub 100 mg / dL. De asemenea, ar trebui sa aiba mai putin de 140 mg / dL la 2 ore dupa masa.

Glicemie normala in functie de perioada zilei

In timpul zilei, glicemia tinde sa atinga cel mai mic nivel chiar inainte de mese. Pentru majoritatea persoanelor care nu sufera de diabet, nivelul zaharului din sange inainte de mese variaza intre 70 si 80 mg / dL.

In cazul anumitor oameni, valoarea normala este 60, in timp ce pentru altele este 90.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel