GGT, cel mai bun indicator pentru depistarea alcoolismului. TOPUL analizelor pentru ficat

Ficatul este cel mai mare organ din organism (cântărește, în medie, până la 1.400 kg) şi îndeplinește peste 500 de funcții vitale.

Printre altele, acesta filtrează sângele din organism și elimină toxinele, produce bilă, ajută la digerarea alimentelor, transformă glucoza în glicogen și menține un nivel sănătos al zahărului în sânge, fiind depozitarul vitaminelor A, D, E, K și B12, a cuprului și fierului (sub formă de feritină).

Steatoza hepatică alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool și este o primă etapă a bolii hepatice. În situația în care nu se iau măsurile necesare, steatoza hepatică evoluează spre hepatită alcoolică și ciroză.

Cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului

Una dintre analizele de sânge care poate depista afectarea ficatului este GGT, cunoscută în termeni medicali ca gama-glutamil transferaza sau glutamil transpeptidaza.

GGT este o enzimă specifică ficatului şi ductelor biliare, fiind cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului sau a hepatitei toxice (poate fi provocată şi de consumul excesiv de medicamente).

La alcoolici nivelul seric al GGT poate ajunge la valori de 50 de ori peste valoarea normală, gradul de creştere depinzând atât de cantitatea de alcool consumată, dar şi de durata consumului. De asemenea, medicii pot cere dozarea acestei enzime şi pentru a monitoriza abstinenţa de la alcool.

Evaluarea gradului de evoluţie a steatozei hepatice

Astfel, GGT este util în evaluarea steatozei, care poate fi alcoolică – cauza principală fiind consumul exagerat de alcool – şi nonalcoolică, unde cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.

Steatoza hepatică non-alcoolică (întâlnită în general la persoanele supraponderale sau obeze) este definită de prezența grăsimii în ficat, care afectează celulele hepatice.

Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice. Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.

Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.

 

 

 

Medicii susţin că, prin dietă şi mişcare, o persoana ajunsă la stadiul al II-lea de steatoză se poate recupera integral până la stadiul primar al bolii.

Analizele specifice pacientului cu hepatită

Potrivit doc.ro, rezultatele normale obținute în urma analizelor de sânge pentru aceste teste sunt:

  • ALT – între 5 și 55 unități pe litru;
  • AST – între 8 și 48 unități pe litru;
  • ALP – între 45 și 115 unități pe litru;
  • GGT – între 9 și 48 unități pe litru.

TOPUL analizelor medicale recomandate în screening bolilor de ficat

TGP (ALT-alaninaminotransferaza): Este o enzima prezenta la nivelul ficatului. Ajuta la transformarea proteinelor in energie.

Rezultate normale: 10–40 U/L (barbati) si 4–19 U/L (femei)

Rezultatele anormale pot sa insemne: ciroza (ficat fibrozat), hepatita (ficat inflamat), hemocromatoza (depozite de fier), steatoza (boala ficatului gras), tumora hepatica sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consumul anumitor medicamente, consum dedroguri, pancreatita (inflamatia pancreasului).

TGO (AST-aspartataminotransferaza): Este o enzima prezenta in ficat si in muschi.

Rezultate normale: 10–34 U/L

Rezultate anormale pot sa insemne: ciroza, hepatita, hemocromatoza, tumora hepatica sau cancer, alte boli hepatice, mononucleoza, consum de droguri, infarct de miocard, pancreatita.

ALP (fosfataza alcalina): Este o enzima prezenta in ficat, oase, rinichi si sistemul digestiv.

Rezultate normale: 44–147 U/L

Rezultatele anormale pot sa insemne: ciroza, hepatita, blocarea ductului biliar, mononucleoza.

Daca ALP este crescut, insa celelalte teste hepatice nu sunt, ar putea fi vorba de: disfunctie osoasa, limfom, insuficienta cardiaca, infectie bacteriana.

GGT (gama-glutamiltranspeptidaza): Este o enzima prezenta in ficat, ductele biliare si pancreas. Daca ficatul este deteriorate sau ductele biliare sunt blocate, GGT se poate acumula in sange.

Rezultate normale: 0–30 U/L

Rezultatele anormale pot sa insemne: consum de alcool, ciroza, hepatita, tumora hepatica sau cancer, alte boli hepatice, diabet, insuficienta cardiaca, consum de droguri, boala pulmonara sau de pancreas.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Globulinele: Sunt proteinele pe care ficatul le foloseste pentru a combate infectia si trombii.

Rezultate normale: 2.0–3.5 g/dL (globulina serica), 75–300 mg/dL (imunoglobulina M), 650–1850 mg/dL (imunoglobulina G), 90–350 mg/dL (imunoglobulina A).

Rezultatele anormale pot sa insemne: boala hepatica sau boala renala (cand sunt prea scazute), infectie, boala inflamatorie, disfunctie imuna, limfom sau alt cancer (cand sunt prea crescute).

Albumina: Este o proteina produsa de ficat; aceasta transporta hormonii si vitaminele in organism.

Rezultate normale: 3.4–5.4 g/dL

Rezultatele anormale (prea scazute) pot sa insemne: ciroza, hepatita, alte boli hepatice, boala renala, boala intestinala. Scăderea albuminei poate fi, de asemenea, rezultatul unei alimentații deficitare, al bolilor renale, al infecțiilor și al inflamației.

Protrombina: Este o proteina produsa de ficat care contribuie la coagularea sangelui (testul timpul de protrombina masoara cat timp ii ia sangelui sa se coaguleze)

Rezultate normale: 0.8–1.1 INR ((International Normalized Ratio=raportul normalizat international) (sau peste, daca iei anticoagulante), 11–13.5 secunde.

Rezultatele anormale pot sa insemne: boala hepatica, tulburare de coagulare (hemoragie), deficit de vitamina K (daca sunt crescute)

Bilirubina: Este pigmentul galben produs  cand celulele rosii se sparg. Daca ficatul este deteriorat, nu mai poate indeparta corect bilirubina si aceasta ramane in sange.

Rezultate normale: < 0.3 mg/dL (bilirubina directa (conjugata)); 0.1–1.2 mg/dL (bilirubina totala)

Rezultatele anormale pot sa insemne: ciroza, hepatita, alte boli hepatice, boala vezicii biliare sau a ductului biliar.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: