Din cuprinsul articolului
Minciuna este actul intenționat de a spune o informație falsă cu scopul de a induce în eroare pe altcineva. Oamenii recurg la minciună din diferite motive, cum ar fi evitarea pedepsei, protejarea intereselor personale sau pentru a crea o anumită impresie.
Iată câteva aspecte importante despre minciună:
Este important să subliniem că, în multe situații, onestitatea este valorizată și că, de cele mai multe ori, este mai benefic să fii sincer decât să recurgi la minciună. Cu toatea acestea, nu de puține ori, regurgem la a spune o minciună, iar fața ne poate trăda.
Aurelian Ciocan, doctor în comunicare, a explicat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de ce, de cele mai multe ori, fața ne dă de gol atunci când mințim și nu mâinile, picioarele, sau chiar cuvintele.
”Noi putem să ne controlăm foarte bine membrele, picioarele, mâinile, chiar și partea de trunchi, și atunci mă pot concentra și la ceea ce fac cu fața, să îmi lucrez zâmbetul și să zâmbesc și să îmi mențin zâmbetul. Depinde foarte mult de cât de mult mă antrenez.
În schimb, mușchii feței, care sunt extrem de sensibili, reacționează imediat la emoție. Iar minciuna nu este o emoție. Prin asta poți decodifica o persoană care minte.
Mușchiul orbital, cel din jurul ochiului, este extrem de sensibil. De cele mai multe ori, acesta este declanșat doar de emoție, declanșat de sentimentul de bucurie, de revedere, sau se poate încorda foarte puternic și în ură.
Și atunci apar și ridurile din jurul ochiului, dar și felul în care lucrează sprânceana, și modul în care se ridică colțul gurii. Toate funcționează prin mai mulți mușchi care lucrează prin automatisme”, a mai explicat Aurelian Ciocan.
Mai sunt niște gesturi pe care le facem foarte bine în viața de zi cu zi, dar care nu ne ies uneori într-un discurs sau când mințim.
Este vorba despre gesturile de negație prin care spunem că nu mai vrem, nu ne mai trebuie, că niciodată partenerul nu a fost alături de noi, că nu ne-a ajutat… De cele mai multe ori, una dintre mâini taie, face o tăiere într-un plan, sau chiar amândouă atunci când încărcătura negației este una foarte mare.
Gesturile de negație uneori nu funcționează în discursul mincinosului, a celui care minte, pentru că dacă nu și-a pregătit minciuna cum trebuie, de la un simplu nu, el poate face chiar un gest afirmativ, să spună că nu a fost acolo în timp ce dă din cap că da. Acesta este unul dintre gesturile clasice”, a mai spus Aurelian Ciocan în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu .
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…