Germenii au fost utilizați inițial în zona terapiilor alternative pentru vindecarea diverselor boli, iar mai apoi și-au croit drumul în dietele vegetariene/vegane.
Astăzi, se regăsesc în suplimentele nutritive, iar cercetătorii de pe tot Globul publică studiu după studiu despre beneficiile uimitoare ale germenilor.
Germenii de grâu sunt cea mai bună sursă de vitamina E cunoscută până acum. Potrivit publicaţiei de specialitate americane „Journal of Epidemiology”, consumul regulat de vitamina E protejează împotriva apariţiei cancerului.
Cum obțineți germeni de grâu
Pentru a obţine în casă germeni de grâu aşezaţi boabele într-o farfurie şi acoperiţi-le cu apă. După circa 24 de ore (vara) şi 36 de ore (iarna) spălaţi boabele de grâu, puneţi-le în farfurie şi doar umeziţi-le uşor timp de câteva zile, până ce veţi observa că încolţesc. Se păstrează în frigider şi se pot consuma trei linguri pe zi, în cazul adulţilor, sau trei linguriţe la copii.
Cum se pot consuma
Medicul Cristian Mărgărit dezvăluie secretul din spatele puterii vindecătoare a germenilor: „Semințele conțin și antinutrienți care țin «blocată» forța vitală. Deci, când germinăm semințele această forță este eliberată, crescând rapid cantitățile de vitamine (ex. vitamina E în grâul încolțit), enzime (ex. superoxid dismutaza-SOD, un puternic antioxidant regăsit în orzul verde), fitonutrienți (ex. glucorafanin în germenii de broccoli, de 20 de ori mai mult decât în planta matură), și aminoacizi liberi.
Semințele expuse la soare includ magneziul în clorofilă, aducând beneficii suplimentare”. Cei cărora le displace ideea de a mânca „iarbă”, vor fi uimiți să afle că germenii pot trece neobservați, ascunși printre ingredientele unei salate sau ale unui sandviș.
„Le putem consuma ca atare, în salate, sub formă de suc sau chiar sub formă de suplimente nutritive. Probabil câteva linguri din fiecare sunt suficiente pentru a obține efectele benefice”, explică specialistul.
Iar valorile nutritive regăsite în numai două linguri de germeni cruzi sunt uimitoare: 1,5 grame de grăsimi nesaturate, 9 grame de carbohidrați, 4 grame de proteine, 2 grame de fibre, 2 grame de zaharuri, 60 de calorii și nici urmă de colesterol.