Din cuprinsul articolului
George Moţ, fost angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a creat recent un proiect online – DesprePensiiPrivate.ro – unde a încorporat un calculator de pensionare şi în care le prezintă viitorilor pensionari statistici despre Pilonii 2 şi 3, încercând astfel să informeze şi să educe publicul cu privire la sistemul de pensii private din România.
Consultantul financiar George Moț a oferit mai multe sfaturi pentru românii care vor să obțină mai mulți bani la pensii. În primul rând, el a spus că plata pensiei private eșalonat în rate prezintă mai multe avantaje.
Făcând acest lucru, spune specialistul, românii vor plăti un impozit mai mic sau chiar zero.
„Este mai avantajos să ceri plata pensiei private eșalonat în rate decât plata într-o singură tranșă? Da, pentru că poți plăti impozit mai mic. De fapt, impozitul poate fi chiar zero.
Dar mai multe mesaje și comentarii primite, precum și rezultatele unor sondaje făcute în ultima săptămână pe Facebook și LinkedIn, arată că foarte mulți oameni consideră că pentru un impozit zero, rata trebuie să fie sub 2000 de lei pe lună”, a explicat George Moț, în cadrul videoclipului publicat pe canalul de YouTube „Despre Pensii Private”.
Potrivit consultantului, foarte mulți oameni consideră că pentru un impozit zero, rata trebuie să fie sub 2000 de lei pe lună. Totuși, impozitul poate fi zero chiar și la rate eșalonate mult mai mari de 2000 de lei pe lună.
De fapt, spune el, nici nu contează valoarea ratei pentru a te bucura de impozit zero.
„O să-ți arăt cum impozitul poate fi zero chiar și la rate eșalonate mult mai mari de 2000 de lei pe lună și cum de fapt nici nu contează valoarea ratei pentru a te bucura de impozit zero. Discuția de astăzi este inspirată de mesaje și comentarii primite de la cei care mă urmăresc. Într-unul dintre comentariile primite pe Facebook, chiar sunt întrebat dacă nu cumva este greșit calculatul.
Aici este calculatorul de pe site care arată că impozitul este zero chiar la o rată de peste 2000 de lei pe lună. Calculatorul nu este greșit și funcționează în parametrii optimi. Dar întrebările din partea comunității sunt foarte pertinente. Și o să vedem astăzi de unde pornește această idee că rata trebuie să fie sub 2000 de lei pe lună”, a mai spus specialistul.
Consultantul a oferit mai multe informații și despre modul de impozitare a pensiilor private. Până în 2023 inclusiv, impozitul de 10% se aplica întregii sume pe care urma să o încasezi, după aplicarea unui prag neimpozabil de 2000 de lei, spune el.
Astfel, se aplica impozit 10% asupra sumei de plată minus pragul neimpozabil de 2000 de lei. Specialistul a oferit apoi un exemplu concret.
Dacă un român ar fi urmat să încaseze 100 de mii de lei pensie, impozitul ar fi fost 10% din 100 de mii de lei minus 2000 de lei plafonul neimpozabil, respectiv 9800 de lei.
Astfel, persoana respectivă ar fi urmat să încaseze 100 de mii minus 9800 de lei impozit, adică 90200 de lei. Totuși, ar fi plătit un impozit mai mic dacă ar fi ales varianta să solicite plata pensiei private în rate.
Potrivit specialistului, calculul era destul de simplu. Trebuia aleasă o rată cât mai apropiată de plafonul neimpozabil de 2000 de lei.
În cazul în care rata ar fi fost sub sau egală cu 2000 de lei, impozitul ar fi fost 0. De exemplu, spune el, suma de 100 de mii de lei putea fi împărțită în 50 de rate a câte 2000 de lei pe lună. Fiecare rată se încadrează în plafonul neimpozabil, ca urmare, impozitul ar fi fost 0.
„Să vedem de unde vine această idee că rata trebuie să fie sub 2000 de lei pe lună și care este modul de impozitare a pensiilor private. Până în 2023 inclusiv, impozitul de 10% se aplica întregii sume pe care urma să o încasezi, după aplicarea unui prag neimpozabil de 2000 de lei. Ce înseamnă exact asta? Înseamnă că se aplica impozit 10% asupra sumei de plată minus pragul neimpozabil de 2000 de lei.
Dar hai mai bine să luăm un exemplu concret. Dacă urma să încasezi 100 de mii de lei pensie, impozitul ar fi fost 10% din 100 de mii de lei minus 2000 de lei plafonul neimpozabil, adică 9800 de lei. Ceea ce înseamnă că urma să încasezi efectiv 100 de mii minus 9800 de lei impozit, adică 90200 de lei. Dar ai fi avut și varianta să soliciți plata pensiei private în rate pentru a plăti un impozit mai mic.
Calculul era destul de simplu. Tot ce aveai de făcut era să alegi o rată cât mai apropiată de plafonul neimpozabil de 2000 de lei. Iar dacă rata ar fi fost sub sau egală cu 2000 de lei, impozitul ar fi fost 0. De exemplu, suma de 100 de mii de lei putea fi împărțită în 50 de rate a câte 2000 de lei pe lună. Fiecare rată se încadrează în plafonul neimpozabil, ca urmare, impozitul ar fi fost 0”, a subliniat consultantul.
Articolul integral poate fi consultat pe Capital.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…