Din cuprinsul articolului
Geniul care a deschis porțile medicinei spre combaterea bolilor mortale a fost Constantin Levaditi. De mic, cercetătorul român a fost interesat de medicină. La șase ani, ruda care avea grijă de el, asistentă medicală, a sesizat rapid interesul și înclinația copilului pentru medicină.
Constantin Levaditi, geniul care a descoperit cum se pot combatere bolilor mortale, s-a născut la Galați, pe 1 august 1874. A rămas fără părinți la doar șase ani, lăsându-l pe tânăr ca unic susținător al familiei. Ambii săi părinți s-au îmbolnăvit grav, iar în mai puțin de doi ani, au decedat. Cel care a devenit geniu în medicină a fost dus la București, unde a fost îndrumat de rude să studieze medicina. Acest eveniment tragic s-a dovedit a fi o schimbare radicală în viața lui Levaditi, deoarece ruda care avea grijă de el era asistentă medicală și a sesizat rapid interesul și înclinația copilului pentru medicină.
Levaditi, unul dintre fondatorii inframicrobiologiei moderne, Urmează facultatea de medicină din Bucureşti şi după publicarea unui proiect de cercetare despre tuberculoză primeşte o bursă de studiu în Franţa şi Germania. Se stabileşte apoi la Institutul Pasteur din Paris.
Aici, în doar un an, Levaditi avea să publice nu mai puțin de 16 lucrări originale de cercetare științifică. De la acel moment, a lucrat în diverse laboratoare din întreaga Europă – Germania, Anglia, Franța și, uneori, România.
Munca de cercetare a lui Constantin Levaditi a fost foarte variată. A lucrat în câteva ramuri ale imunologiei şi s-a aplecat mai mult poate ca orice alt contemporan de-al său spre virusologie.
Relația sa cu țara natală nu a fost niciodată una liniștită. O minte vocală și un suflet cu multe păreri, Levaditi a criticat adesea actele sistemului românesc, ceea ce, în ciuda realizărilor sale remarcabile și a reputației sale prestigioase, aveau să-i limiteze implicarea în țară, potrivit evenimentulistoric.ro.
Lucrările extraordinare ale lui Levaditi în studiul virologiei și microbiologiei au influențat pentru totdeauna lumea medicinei. El a dezvoltat o metodă de detectare a spirochetei sifilitice (metoda Levaditi-Manouélian) și a descoperit un nou tip de spirochetă (bacterie în formă de spirală care provoacă diverse boli).
„Este considerat unul dintre fondatorii virusologiei experimentale și primul european care a cultivat virusul poliomielitei pe fragmente de țesut în vitro – o realizare care a deschis drumul în pregătirea vaccinului împotriva poliomielitei.”
Împreună cu Ștefan S. Nicolau, a creat un vaccin nou împotriva variolei. Totuși, poate cea mai cunoscută realizare a sa a fost în studiul sifilisului, unde a descoperit un nou agent împotriva acestei boli – bismutul. Mai mult, a fost al doilea cercetător din lume care a introdus penicilina în tratamentul sifilisului.
Constantin Levaditi a fost nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru toate contribuțiile pe care le-a adus în domeniul medicinei. Nu a trăit însă pentru a primi titlul de laureat al Premiului Nobel. Cu toate acestea, în cei 79 de ani ai vieții sale, a primit multiple premii și recunoașteri pentru activitatea sa.
Levaditi și-a dedicat fiecare zi din viață studiului medicinei până când și-a dat ultima suflare, în 1953, la Paris. Munca sa, descrisă ca fiind „o punte de legătură între patologia secolului al XIX-lea și imunologia secolului al XX-lea”, a marcat evoluția și dezvoltarea tratamentelor împotriva unora dintre cele mai mortale boli cunoscute de omenire.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…