Generațiile X și Y cu risc mai mare de cancer. Ce grupe de vârstă include aceste generații

Generațiile X și Millennials au un risc mai mare de a dezvolta cancer în comparație cu generațiile mai în vârstă, potrivit unui studiu amplu făcut de cercetătorii americani. 

Generația X este o sintagmă ce se referă la generația persoanelor născute în intervalul aproximativ 1961–1980. Generația Y (Milenialii) include perosnele care s-au născut între anii 1981 și 1995.

Într-un studiu condus de American Cancer Society, o echipă de cercetare a analizat cohortele de nașteri la intervale de cinci ani, din 1920 până în 1990, pentru a estima ratele de incidență a 34 de tipuri diferite de cancer.

Generațiile mai tinere au risc mai mare de cancer

Rezultatele publicate în revista Lancet Public Health au dezvăluit o tendință îngrijorătoare: 17 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, pancreatic și gastric, sunt în creștere în generațiile din ce în ce mai tinere. Ratele de mortalitate pentru cancere, împreună cu incidența cancerelor cum ar fi ficatul la femei, corpul uterin, vezica biliară, testicule și colorectal continuă, de asemenea, să crească.

Dr. Hyuna Sung, autorul principal al studiului, a declarat într-un comunicat de presăaceste descoperiri se adaugă la dovezile tot mai mari ale riscului crescut de cancer „în generațiile post-Baby Boomer, extinzându-se descoperirile anterioare despre cancerul colorectal cu debut precoce și câteva tipuri de cancer asociate obezității pentru a cuprinde o gamă mai largă de tipuri de cancer”,

Descoperirile au fost făcute după examinarea datelor de la 23.654.000 de pacienți diagnosticați cu 34 de tipuri de cancer și a datelor despre mortalitate de la 7.348.137 de decese pentru 25 de tipuri de cancer între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2019.

Pentru a compara ratele de cancer între generații, cercetătorii au calculat Rata de incidență și ratele mortalității pentru fiecare cohortă de naștere, ajustând în funcție de vârstă și perioadă, în intervale de cinci ani din 1920 până în 1990. O cohortă de naștere este un grup de persoane clasificate după anii de naștere. Pentru opt din 34 de tipuri de cancer studiate, rata de incidență a crescut cu fiecare cohortă de naștere succesivă născută începând cu aproximativ 1920.

Studiul a remarcat că cohorta de naștere din 1990 are rate de aproximativ două până la trei ori mai mari ale cancerelor pancreatice, renale și intestinale subțiri, de asemenea ca cancer hepatic la femei, în comparație cu cohorta de naștere din 1955.

Nu se cunosc motivele din spatele acestei tendințe

Ratele de incidență au crescut în cohortele mai tinere, după o scădere a cohortelor de naștere mai în vârstă, pentru nouă dintre tipurile de cancer rămase, inclusiv:

  • cancerul de sân (doar cu receptori de estrogen pozitiv),
  • cancerul de corp uterin,
  • cancerul colorectal,
  • cancerul gastric non-cardiaco,
  • cancerul vezicii biliare,
  • cancer ovarian,
  • cancer testicular,
  • cancer anal la bărbați,
  • sarcom Kaposi la bărbați.

Deși studiul a identificat tendințele de cancer asociate cu aceste cohorte de naștere, acestea nu au descoperit motivele exacte din spatele acestei tendințe.

Cercetătorii cred că s-ar putea datora unor medii sociale, economice, politice și climatice unice împărtășite de cohortele de naștere, care le-ar putea afecta expunerea la factorii de risc de cancer în timpul anilor de dezvoltare.

Creșterea ratelor de cancer în rândul acestui grup mai tânăr de oameni indică schimbări generaționale în riscul de cancer și servesc adesea ca un indicator precoce al poverii viitoare de cancer.

Recent Posts

Șeful Casei de Pensii confirmă: Recalcularea pensiilor aduce majorări semnificative de la 1 ianuarie 2025

La 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor avea parte de o nouă creștere de…

23 de minute ago

13 noiembrie, zi cu ghinion pentru trei zodii. Au parte de eșecuri dureroase, conflicte și probleme de sănătate

Horoscop 13 noiembrie. E o zi cu multe tensiuni și conflicte pentru nativii zodiilor Taur,…

54 de minute ago

Dovedit științific. Acest condiment te face să arzi grăsimea de trei ori mai repede

Un condiment cunoscut și folosit în bucătăria globală de mii de ani, a atras atenția…

o oră ago

Pensie cu 1.400 lei mai mare din ianuarie, pentru acești pensionari

Pensie cu 1.400 lei mai mare din ianuarie. Guvernul României a anunțat recent o măsură…

2 ore ago

Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. Care sunt semnele de alarmă

Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. Crizele de fiere, cunoscute și sub…

2 ore ago

Citeste si: