Sari la conținut

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Gelul care poate opri efectele periculoase ale alcoolului

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra în sânge și, în esență, îl face inofensiv. Gelul funcționează prin transformarea alcoolului în acid acetic inofensiv înainte de a fi metabolizat de organism.

Potrivit SciTechDaily, oamenii de știință de la ETH Zurich au creat un gel care, atunci când este administrat șoarecilor, a redus nivelul de alcool din sânge cu până la 50% și le-a protejat corpul de daune.

Acetaldehida are potențialul de a provoca daune grave organismului

Sunt necesare mai multe studii înainte ca gelul să fie gata de testat pe oameni, dar oamenii de știință, care și-au publicat concluziile luni în Nature Nanotechnology, speră că munca lor ar putea ajuta în cele din urmă la prevenirea celor 3 milioane de decese care au loc în fiecare an în întreaga lume din cauza consumului excesiv de alcool.

De obicei, atunci când bei, alcoolul intră în sânge prin straturile mucoase din stomac și intestine, potrivit unui articol publicat în revista Nutrients. Spre deosebire de alimente, care sunt digerate lent prin tractul intestinal, alcoolul îl ocolește și este absorbit direct în fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că poate începe rapid să afecteze toate organele pe măsură ce sângele circulă prin corpul tău.

Pentru referință, un singur globul roșu va călători prin întregul corp în aproximativ un minut, motiv pentru care puteți începe să simțiți efectele alcoolului în scurt timp după o singură băutură.

Pe măsură ce alcoolul este metabolizat, produce un produs secundar toxic numit acetaldehidă. Deși acea toxină nu durează mult – alcoolul este descompus și mai mult în acetat – acetaldehida are potențialul de a provoca daune grave corpului tău în timpul scurtei sale apariții. 

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului

Din cauza potențialului nociv, cercetătorii și-au îndreptat atenția către eliminarea completă a acetaldehidei. Dacă alcoolul ar putea fi transformat imediat în acetat, au considerat ei, nu ar face rău.

Pentru a face acest lucru, au început cu o rețetă simplă de proteine din zer, apoi au adăugat în cele din urmă fier, glucoză și nanoparticule de aur pentru a produce produsul final.

„Gelul schimbă descompunerea alcoolului de la ficat la tractul digestiv. Spre deosebire de felul în care alcoolul este metabolizat în ficat, nu se produce nicio acetaldehidă dăunătoare ca produs intermediar”, a declarat dr. Raffaele Mezzenga, de la Laboratorul de alimente și materiale moi de la ETH Zurich, într-un comunicat.

Cercetătorii au subliniat că este încă cel mai sănătos să eviți complet alcoolul, deoarece mai multe studii au arătat că chiar și cantitățile moderate de alcool pot fi dăunătoare sănătății.

Cercetătorii și-au testat gelul cu succes pe șoareci, dar mai multe studii clinice vor trebui efectuate înainte de a putea fi administrat oamenilor. Syda Productions – stock.adobe.com

„Este mai sănătos să nu bei alcool deloc. Cu toate acestea, gelul ar putea fi de interes special pentru persoanele care nu doresc să renunțe complet la alcool, dar nu doresc să-și pună o presiune asupra corpului și nu caută în mod activ efectele alcoolului”, a spus Mezzenga pentru SciTechDaily.

De asemenea, gelul funcționează doar atâta timp cât mai există alcool în tractul intestinal. Odată ce alcoolul a trecut deja în sânge, nu va inversa aceste efecte. Cu alte cuvinte, teoretic, dacă deja vă simțiți beat și apoi consumați gelul, nu veți înceta imediat să vă simțiți beat, dar gelul ar putea ajuta la reducerea efectelor nocive pe care le are alcoolul asupra organismului.

Rezultatele cercetării

A lua gelul înainte de a începe să bei, teoretic ar împiedica o persoană să se simtă beată, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Pentru a testa gelul, oamenii de știință au folosit două grupuri de testare de șoareci: unul căruia i s-a administrat o singură doză de alcool și unul căruia i s-a administrat alcool în mod regulat timp de 10 zile.

  • Când cercetătorii au testat nivelul de alcool în sânge al șoarecilor la 30 de minute după ce au primit doza unică de alcool, gelul le-a redus nivelul de alcool cu 40%. La cinci ore după consumul de alcool, nivelul alcoolemiei a scăzut cu 56%.
  • La șoarecii cărora li s-a administrat alcool în mod constant timp de 10 zile – ca o modalitate de a ilustra consumul excesiv de alcool cronic – cercetătorii au descoperit că gelul a avut încă un efect pozitiv. Acei șoareci au avut mai puține leziuni hepatice, au pierdut mai puțin în greutate, iar organele lor (cum ar fi splina și intestinul) au prezentat mai puține leziuni. Oamenii de știință au solicitat un brevet pentru gelul lor și speră să continue cu studiile clinice care vor face în cele din urmă produsul disponibil oamenilor.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel