Un gel vaginal microbicid aplicat înaintea unui contact sexual poate proteja împotriva infecției cu virusul HIV, însă o echipă de cercetători americani a observat, în cadrul unui experiment desfășurat pe maimuțe, că un astfel de gel poate fi la fel de eficient și dacă este aplicat după contactul sexual, conform unui studio.
Această descoperire va îmbunătăți utilizarea și eficiența acestui mijloc de prevenție anti-HIV, conform cercetătorilor care au realizat acest experiment.
Gelurile microbicide și-au dovedit deja eficiența pentru a preveni infecțiile cu HIV dacă sunt aplicate înaintea contactului sexual. Aceste geluri conțin o substanță care împiedică virusul să pătrundă în ADN-ul celulelor imunitare.
Însă, noi „ne-am gândit că aplicarea unui astfel de gel după un contact sexual ar fi mai puțin deranjantă pentru femei și pentru partenerii sexuali, oferindu-le un mai bun control asupra utilizării și eliminând necesitatea de a pregăti dinainte o relație sexuală, fapt care distrugea orice spontaneitate și surpriză”, explică autorii acestui studiu ce a fost publicat în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine.
Virusul HIV are nevoie de șase ore, după un contact sexual, pentru a pătrunde în ADN-ul celulelor imunitare, ceea ce oferă suficient timp pentru aplicarea gelului după întreținerea relațiilor sexuale.
În cazul experimentului derulat pe macaci, cercetătorii au observat că aplicarea acestui gel cu 30 de minute înainte de raportul sexual împiedică infectarea cu HIV. Gelul are însă aceeași eficiență și dacă este aplicat cu până la 3 ore după întreținerea raportului sexual.
În cadrul experimentului cinci din cele 6 maimuțe care au fost tratate cu acest gel la 3 ore după ce au întreținut raporturi sexuale cu maimuțe infectate cu un virus al imunodeficienței specific maimuțelor și foarte asemănător virusului HIV, au rămas seronegative. Acest lucru corespunde unui nivel de protecție de 84%.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…