Din cuprinsul articolului
Te trezești cu un sentiment de slăbiciune? Vă simțiți balonat pe parcursul zilei? Nici măcar o dietă echilibrată și un tranzit intestinal sănătos nu vă ajută în vreun fel? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, atunci, dragă cititorule, este timpul să te scufunzi în profunzime și să analizezi tot ceea ce mănânci și bei pe parcursul zilei. Asta pentru că ceea ce crezi că este sănătos poate fi exact opusul. Să începem cu o mai bună înțelegere a regimului tău de mic dejun. Nutriționistul Nmami Agarwal a împărtășit pe Instagram o listă de alimente care ar putea să nu fie o opțiune sănătoasă pentru micul tău dejun.
Legătura dintre micul dejun și formarea gazelor: De ce vă îmbalonat după micul dejun?
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei. Micul-dejun întrerupe postul de peste noapte și vă alimentează corpul cu energie. De asemenea, ajută la stabilirea tonului pentru restul zilei. Prin urmare, devine și mai important să ai grijă de ceea ce mănânci dimineața.
Potrivit Medical News Today, mâncatul este o cauză comună a balonării, deoarece atunci când organismul digeră alimentele, produce gaze. Așadar, cu cât durează mai mult timp ca alimentele să fie digerate, riscurile de producere a gazelor cresc, lăsându-vă balonat și iritat.
5 alimente pe care trebuie să le eviți la micul dejun pentru a reduce formarea de gaze
Potrivit nutriționistului Nmami Agarwal, „Să te confrunți cu gaze și flatulență excesivă poate fi inconfortabil, dar efectuarea unor ajustări în alimentație poate contribui la ușurare”. De asemenea, ea a menționat alimentele pe care trebuie să le evitați dimineața și a explicat și motivul pentru care acestea sunt necesare.
1. Evitați excesul de ceai și cafea, mai ales cu lapte
Înțelegem, mulți dintre voi nu vă puteți începe ziua fără o ceașcă de ceai sau cafea. Totuși, consumul acesteia în exces poate stimula producția de acid gastric, ceea ce duce la creșterea formării de gaze. Mai mult, adăugarea de lapte în infuzie poate contribui, de asemenea, la intoleranța la lactoză, provocând probleme digestive.
Dacă totuși credeți că aveți nevoie de ceva cu care să vă treziți într-o dimineață somnoroasă, vă sugerăm să optați în schimb pentru un ceai din plante.
2. Evitați conopida și varza dimineața
Dacă vă place conopida sau varza, atunci vă sugerăm să le mâncați la prânz în loc de micul dejun pentru a evita problemele digestive. Ambele legume cu frunze conțin carbohidrați complecși care sunt greu de digerat, ceea ce duce la producerea de gaze. Ca alternativă, puteți opta pentru legume cu conținut scăzut de carbohidrați, inclusiv dovlecei și spanac.
3. Evitați merele și perele
„Un măr pe zi ține doctorii departe” – cu toții am crescut ascultând acest sfat. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îl serviți ca primă masă a zilei. Atât merele, cât și perele au un conținut ridicat de fructoză și fibre, ceea ce poate provoca balonare și gaze. În schimb, poți opta pentru o mână de fructe de pădure pentru a include antioxidanți în dieta ta.
4. Evitați castraveții și ceapa crudă
Dacă ați mâncat salată de castraveți și ceapă la micul dejun, atunci este recomandat să vă opriți imediat acest obicei alimentar! Potrivit expertului, legumele crude, în special cele cu un conținut ridicat de fibre, cum ar fi castravetele și ceapa, pot fi dificil de descompus, provocând gaze. În schimb, poți opta pentru legume gătite sau fierte pentru a oferi organismului un început de zi sănătos.
5. Evitați porumbul la micul dejun
Porumbul conține celuloză, care este un tip de fibră care pentru unele persoane poate fi dificil de digerat. „Dacă porumbul declanșează disconfort, înlocuiți-l cu cereale alternative precum quinoa sau orez”, afirmă expertul.