Acest sistem de gătit se referă la prepararea măncărurilor fără adaos de apă, pentru ca alimentele să fiarbă în sucul propriu. Adaosul de apă poate duce la pierderea calităţilor nutritive.
Însă, metoda de preparare nu e totul, foarte important este materialul din care este confecţionat vasul pe care îl folosim. Dacă acesta este confecţionat dintr-un material de slabă calitate pot ajunge în mâncare substanţe toxice. Indicate sunt cele din ceramică, teflon sau sticlă termorezistentă. „Ca principiu de gătit, este sănătos deoarece se crează curenţi de aer cald care antrenează propria umiditate a alimentelor, însă depinde din ce material este făcut vasul în care gătim. Cele de proastă calitate se şi uzează repede, dar cel mai mare pericol este că ne pot otrăvi mâncarea eliberând substanţe toxice”, explică expertul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.
Există mai multe metode prin care să preparaţi alimentele prin această metodă:
Puteţi folosi o oală normală în care puneţi apă şi o strecurătoare pe care o aşezaţi deasupra ei în momentul când apa ajunge la fierbere, astfel încât alimentele din strecurătoare să nu atingă apa. Acoperiţi totul cu un capac. Aerul fierbinte va circula astfel în interior, gătind rapid mâncarea.
O variantă mai simplă este să folosiţi o tigaie specială pentru gătitul cu aburi. Dintre aceste sortimente, ultima invenţie este tigaia electrică. Aceasta are în mijloc o paletă care amestecă mânccarea şi generează un aer cald care antrenează aburii şi alimentul se prepară prin înăbuşire. Spre deosebire de tigăile clasice, la tigaia electrică aerul cald este mai pur, deoarece nu provine din arderea gazului metan. Preţul acestui Mercedes al tigăilor este însă prohibitiv
pentru multe persoane ajungând până la 700 de lei. Puteţi găti la aburi aproape orice, mai puţin ciupercile care se pot usca în timpul procesului de preparare.
Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…