Din cuprinsul articolului
Gata, sa aflat! Care este adevăratul motiv pentru care nu e bine să mănânci înainte de culcare. Dr. Brandy Zachary, fondatorul Academiei de Medicină Funcțională, împărtășește beneficiile și dezavantajele acestui obicei înainte de culcare și ce ar trebui să mâncăm.
Mesele bogate sau grele, aproape de ora de culcare, pot duce la indigestie, arsuri la stomac si un somn prost.
„Mâncatul prea aproape de ora de culcare poate avea unele efecte negative, în special pentru cei maturi”, spune dr. Zahary, conform Capital.
Medicul mai spune: „Calitatea somnului poate avea de suferit, deoarece corpul lucrează pentru a digera alimentele, în loc să se concentreze pe odihnă și să repare. Acest lucru poate duce la perturbarea tiparelor de somn și chiar la insomnie.
În plus, pentru cei care gestionează nivelul zahărului din sânge, mâncatul târziu în noapte poate provoca creșteri și scăderi nedorite, care pot afecta nivelul de energie a două zi” , adaugă ea.
Orarul meselor poate afecta și controlul greutății. Mâncatul târziu în noapte este adesea asociat cu alegeri alimentare nesănătoase.
„Gestionarea greutății poate deveni mai dificilă, ceea ce înseamnă acele metabolismului încetinește natural seara, ce face mai greu să ardem calorii”, explică dr. Zahary.
Acest lucru poate crește riscul unor boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Pentru unii, o gustare ușoară și hrănitoare înainte de culcare poate oferi unele beneficii.
Consumul unei cantități mici de alimente ușor de digerat poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, poate preveni senzația de spumă și poate crește calitatea somnului. Acestea beneficii depind de alegerea alimentelor potrivite și de controlul porțiunilor.
Nu orice gustare seara, înainte de culcare, este „rea”. Unele alimente conțin nutrienți care au fost legate de creșterea calității somnului, în timp ce altele ar trebui evitate complet. Cheia constă în alegerea alimentelor potrivite:
„Alegeți alimente care favorizează somnul, bogate în triptofan, magneziu și calciu. O mână mică de nuci, o porție de cireșe sau o ceașcă caldă de cea i de mușțel pot ajuta la un somn mai bun”, sfătuiește dr. Zaharie.
Alte opțiuni ușor digerabile includ:
Alimente de evitat:
„Ferește-te de alimente grele, grase, mâncăruri picante și orice conținut bogat în zahăr sau cofeină”, avertizează dr. Zaharie.
„Acestea pot duce la indigestie, reflux acid și neliniște, toți inamici ai unui somn bun.”
Alte alimente de evitat includ:
Recomandări înainte de culcare
În timp ce gustarea ocazională noaptea târziu, este puțin probabil să provoace probleme semnificative, transformarea într-un obicei obișnuit poate avea consecințe negative. Pentru a găsi un echilibru între satisfacerea senzației de foame și optimizarea somnului, dr. Zachary explică:
Cronometrați-vă mesele: „Luați ultima gustare cu cel puțin două-trei ore înainte de a vă culca. Acest lucru oferă corpului suficient timp pentru a porni procesul de digestie.
Controlul porțiunilor: dacă mănânci o gusta noaptea târziu, alegeți porțiuni mici pentru a evita supraîncărcarea sistemului digestiv.
„Gândește-te mai degrabă la o gustare ușoară, decât la masa completă. O regulă de bază bună este să o omoare sub 200 de calorii”, spune dr. Zaharie.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…