Gastrita este o inflamaţie, iritaţie sau eroziune a mucoasei stomacului. Ea poate apărea brusc (acută) sau treptat (cronică). Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt multiple:
– Consumul excesiv de alcool
– Utilizarea prelungită a medicamentelor anti-inflamatoare non-steroidiene, cunoscute sub numele de AINS, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul;
– Infecția cu bacterii, cum ar fi Helicobacter Pylori
– Intervenții chirurgicale majore
– Accidentări traumatice, arsuri, sau infecții severe
– Anemia pernicioasă: o formă de anemie care apare atunci când stomacul nu dispune de o substanță naturală necesară pentru a absorbi în mod corespunzător și digera vitamina B12
– Refluxul biliar
Simptomele gastritei variază de la un individ la altul, iar unii chiar nu au niciun simptom, însă cele mai frecvente sunt următoarele:
– Greață şi vărsături;
– Balonare şi durere abdominală;
– Indigestie;
– Arsuri stomacale nocturne;
– Sughiț;
– Pierderea poftei de mâncare;
– Vărsături cu sânge;
În funcţie de tipul evoluţiei, gastritele pot fi cronice şi acute.
Gastrita acută este cauzată frecvent de ingestia unor medicamente (aspirina, antiinflamatorii), de abuzul de băuturi alcoolice, mesele copioase, condimentele sau alimentele dificil de digerat.
Gastritele cronice se caracterizează prin dureri mari la nivelul abdomenului superior şi au o evoluţie îndelungată, de obicei progresivă, care poate duce în timp la atrofia mucoasei gastrice.
O complicaţie severă a oricărei forme de gastrită este reprezentată de hemoragia de la nivelul mucoasei gastrice, manifestările clinice fiind diferite în funcţie de cantitatea sângelui pierdut, de la uşoară anemie, la scaune cu sânge şi şoc hemoragic.
Dacă nu este tratată, gastrita poate cauza pierderi mari de sânge şi poate creşte riscul dezvoltării cancerului la stomac. Este foarte important în cazul în care suferiți de gastrită, să fiți diagnosticat și tratat de către un medic, impunându-se și un regim alimentar specific.