Sari la conținut

Ganglionii limfatici

ganglioni umflati
Sursă foto: Coronation Dental Specialty Group, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
De ce se inflamează ganglionii

Totul despre ganglionii limfatici. Medic: Este o complicație

Experții  explică: Ganglionii limfatici sunt formațiuni mici situate sub vasele limfatice din tot corpul. Ele joacă un rol important în activitatea sistemului imunitar. Ganglionii limfatici acționează ca filtre, captând și distrugând agenții patogeni (bacterii, viruși, ciuperci) și, de asemenea, celulele anormale, cum ar fi cancerul.

Când microbii sau celulele mutante intră în ganglioni cu fluxul limfatic, limfocitele conținute în ei îi atacă. Ganglionii limfatici devin inflamați, o afecțiune pe care medicii o numesc limfadenită. Există ganglioni limfatici în toate părțile corpului, dar cei mai mulți (până la 300) sunt în gât. Prin urmare, cel mai adesea inflamația apare acolo.

Pentru a înțelege că un ganglion limfatic este inflamat, trebuie mai întâi să îl simțim, iar dacă este mai mare de 1 cm, este inflamație, explică terapeuții. Trebuie verificat dacă ganglionii limfatici inflamați sunt duri sau moi. Și pe deasupra, sunt dureroase.

În mod normal, ganglionii limfatici sunt mici – de la 1 mm la 1 cm în diametru și nu pot fi simțiți sub piele și nu provoacă durere. Dar ganglionul inflamat poate chiar să iasă sub piele, formând o umflătură. Și cu inflamație severă, este posibilă înroșirea pielii, precum și o creștere locală sau generală a temperaturii.

Experții notează că, în cazul limfadenitei grave, starea generală a unei persoane nu suferă. Practic, este o complicație a unui alt proces inflamator acut, subacut sau cronic.

Cea mai frecventă cauză a inflamației ganglionilor limfatici sunt infecțiile virale, bacteriene (de exemplu, angina pectorală) și fungice. Dar ganglionii limfatici se pot inflama cu gripa, o durere in gat sau o gingie umflata in jurul unui dinte bolnav. În aceste cazuri, totul va reveni la normal după 1-2 săptămâni.

În unele cazuri, totuși, nodul inflamat poate indica boli mai grave: tuberculoză, HIV, tulburări autoimune precum artrita reumatoidă, de exemplu, și, bineînțeles, cancer. Multe dintre aceste boli sunt asimptomatice pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât un ganglion limfatic inflamat este rareori primul semn al unei patologii atât de grave.

Amigdalita cronică, rinofaringita și otita

amigdale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Procesele inflamatorii din zona capului și gâtului pot provoca, de asemenea, limfadenită a ganglionilor limfatici cervicali – furuncule, abcese, răni infectate. Ganglionii limfatici devin adesea inflamați în afecțiunile cavității bucale, cum ar fi cariile, parodontoza sau din cauza unui dinte extras. Și nu în ultimul rând, limfadenita se poate dezvolta din cauza amigdalitei cronice, rinofaringitei sau otitei, precizează experții.

În plus, nu numai bolile răspândite provoacă inflamarea ganglionilor limfatici (infecție cu citomegalovirus, mononucleoză, virusul Epstein-Barr, boală oncologică), ci și boli rare: boala Kawasaki, amiloidoza, boala Kimura, boala Castelman, boala Kikuchi, informează mai mulți specialiști. .

Se poate întâmpla asta de la suprarăcire?

Părerile medicilor diferă în această privință. Unii dintre ei spun că numai hipotermia este rareori cauza inflamației ganglionilor limfatici. Cu toate acestea, poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții. Doar „suflare” gâtului nu va provoca inflamarea ganglionilor limfatici, notează ei, în timp ce o întâlnire cu agenți infecțioși precum mononucleoza sau virusul Epstein-Barr îi poate inflama.

Și încă o recomandare: stai departe de aparatele de aer condiționat. Adesea, limfadenita ganglionilor limfatici cervicali apare pe fondul hipotermiei locale, care se întâmplă în general dacă sunteți lângă un aparat de aer condiționat funcțional și când călătoriți într-o mașină cu geamul deschis, spun experții.

Durata inflamației ganglionilor limfatici depinde de cauzele acesteia. Dacă este o infecție, inflamația durează de la trei zile la două săptămâni. Dacă procesul este mai grav, poate dura o jumătate de an, chiar un an, crescând în fiecare lună. De obicei, limfadenita seroasă acută durează aproximativ 1-2 săptămâni. Limfadenita cronică – mai mult de o lună.

Inflamația ganglionilor limfatici nu este o normă, ci un semn al unei boli, așa că trebuie tratată, spun medicii. Palpând ganglionul limfatic și vorbind cu pacientul, medicul poate afla care este cauza inflamației. Uneori sunt necesare teste suplimentare. Se întâmplă, desigur, să „săpăm” mai adânc și să facem o biopsie.

Potrivit experților, o persoană ar trebui să fie mai atentă la inflamația prelungită a ganglionilor limfatici: dacă aceasta crește pe fondul infecțiilor virale respiratorii acute, nu va trece timp de câteva săptămâni – aceasta poate însemna procese cronice care necesită diagnostic și tratament. Nu este necesară tratarea imediată a ganglionului limfatic, este doar un semnal al organismului despre boală, nu o cauză a acesteia.

În plus, automedicația poate agrava cursul limfadenitei, avertizează medicii. Este important să nu întârziați vizita la un specialist. De exemplu, în cazul unei infecții bacteriene acute pot fi necesare antibiotice, iar în cazul bolilor sistemice, tratament specific pe baza bolii. Când diagnosticul de bază este vindecat sau stabilizat, ganglionii limfatici revin la starea lor normală.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel