Din cuprinsul articolului
Insectele sunt considerate de mult timp o delicatesă în unele zone ale lumii: consumul de omizi, termite, greieri și gărgărițe de palmier este ceva obișnuit în țări precum Uganda, Congo și Camerun, iar insectele rămân, de asemenea, un aliment tradițional în culturile din Asia și America Latină.
Și, deși prietenii noștri cu șase picioare nu apar în mod obișnuit în meniu, noi cercetări au descoperit că urme de insecte ar putea să se ascundă printre alimentele de bază din cămara dumneavoastră – chiar și acea ceașcă de ceai de mușețel care vă liniștește înainte de culcare ar putea adăposti rămășițele unei creaturi înfricoșătoare.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Trier din Germania a identificat peste o mie de specii de insecte, păianjeni, acarieni și alte insecte – pur și simplu din ADN-ul pe care îl lasă în urma lor într-o ceașcă de ceai.
Folosind o nouă metodă de analiză a ADN-ului, echipa de cercetători a adunat ADN-ul de mediu al artropodelor din ceaiuri uscate și ierburi uscate care se găsesc în mod obișnuit în supermarketuri – mușețel, mentă, ceai și pătrunjel. Artropod se referă la un animal nevertebrat din phylum Arthropoda, cel mai mare phylum din regnul animal, care include păianjeni, acarieni, insecte, centipede și miriapode.
Cercetările lor, care au fost publicate în revista științifică Biology Letters, au identificat mai mult de o mie de specii de artropode diverse.
Fiecare organism lasă urme ale ADN-ului său în mediul înconjurător
Printre speciile pe care le-au găsit se numără unele care sunt cunoscute ca fiind dăunători în agricultură. Autorii spun că această metodă de analiză ar putea fi folosită pentru a depista originea materialului vegetal ilegal confiscat de vameși. De asemenea, tehnica ar putea fi folosită pentru a detecta dăunătorii agricoli, pentru a monitoriza artropodele și interacțiunile artropode-plante – și pentru a monitoriza diversitatea de insecte.
„Fiecare organism lasă urme ale ADN-ului său în mediul înconjurător, așa-numitul ADN de mediu sau eADN”, au declarat cercetătorii.
„eDNA poate fi îmbogățit și secvențiat, permițând cercetătorilor să caracterizeze comunitățile biologice fără a fi nevoie să colecteze specimene reale.
„Aici, prezentăm o abordare nouă pentru a recupera eADN-ul artropodelor din materialul vegetal uscat. Din diverse ceaiuri și plante aromatice produse în comerț, am recuperat diverse comunități de artropode care totalizează peste o mie de specii”.