Categories: Expertul zilei

Octavian Jurma anunță „dezastrul”: „Să donăm dozele noastre de vaccin Australiei și Noii Zeelande, pentru că nu au pus banii și interesele de partid înaintea vieții și sănătății cum se întâmplă acum la noi”

Game Over! Octavian Jurma anunță „dezastrul”: „Să donăm dozele noastre de vaccin Australiei și Noii Zeelande, pentru că nu au pus banii și interesele de partid înaintea vieții și sănătății cum se întâmplă acum la noi”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, 20 august, că școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu COVID-19. De asemenea, a anunșat că noul an școlar va începe pe 13 septembrie 2021.

Octavian Jurma: „Vă pot doar recomanda să vă țineți copilul în regim online în primele 2 săptămâni de la deschiderea scolii. Și să îl vaccinați dacă puteți”

În acest context, cercetătorul Octavian Jurma consideră că măsurile luate de autorități împotriva pandemiei fac parte dintr-un scenariu pierzător. Acesta susține că motivațiile autorităților sunt politice. Și că, în acest caz, școlile se vor închide, „dacă se închide tot orașul prin carantină”.

„Game over! Am incercat sa ma focalizez in aceasta perioada pe deschiderea scolilor tocmai ca mai puteam face ceva. Acum e clar ca si acest capitol e inchis.

Guvernul simplifica scenariile flexibile diferentiate pe categorii de risc din valul 3. Si a decis sa mareasca de 6x riscul de expunere la o tulpina de SARS-CoV-2 care face distantarea fizica din clasa irelevanta.

Nu ma intrebati de ce, pentru ca motivatia e exclusiv politica. Si nu inteleg genul asta de politica in care scadem preventia in fata unei amenintari mai mari.

Astfel scenariul galben urca de la 1 la mie la 6 la mie iar scenariu rosu dispare.

Scolile se vor include doar daca se inchide tot orasul prin carantina, iar carantina se decide strict pe criterii politice acum in Romania (nu exista criterii obiective de carantina).

De unde stim ca decizia va fi un dezastru? Din faptul ca premierul a anuntat masurile incepand cu „avem tot ce ne trebuie”. E de fapt recunoastrea unui esec in pregatirea scolilor sa functioneze rezonabil si in regim online in aceste luni de relaxare generala…

Ce sa mai comentezi la o asemenea stire? Va pot doar recomanda sa va tineti copilul in regim online in primele 2 saptamani de la deschiderea scolii daca va permiteti si sa il vaccinati daca puteti.

Din fericire copiii fac rar forme grave de boala chiar si cu tulpina Delta si nu e nevoie sa ne panicam. Cei mai expusi raman persoanele vulnerabile din familiile cu copii la scoala.

In restul lumii civilizate deschiderea scolilor este pregatita cu inchiderea cluburilor de noapte si mobilizarea intregului arsenal de preventie disponibil (testare, secventiere, izolare)”, a scris Jurma pe contul său de Facebook.

Cercetătorul a dezvăluit că a primit un mesaj de la o colegă din Australia, cu date relevante care ar fi putut să fie puse în discuție și în țara noastră, înainte de deschiderea școlilor:

„Iata cum suna o parte din acest mesaj:

„Buna Octavian,

Multumesc pentru mesaje si analizele trimise.

In Australia au dovedit in baza secventierii genomice ca foarte multe dintre cazurile actuale (DELTA) au fost transmise de la copii iar in consecinta, scolile si parcurile de joaca au fost inchise in zonele afectate.

Nu vreau sa te incarc cu materiale ce poate le ai deja, dar daca ai novoie de date comparative ti le pot trimite. Deasemenea te pot pune in legatura cu unii dintre specialistii din Australia ce efectueaza modelling-ul @progresul pandemiei.

Pt. Sydney se estimeaza ~2000 pe zi in urmatoarele saptamani, daca nu se iau masuri mai drastice de reducere a RI.”

„Să donăm dozele noastre de vaccin Australiei și Noii Zeelande. Pentru că nu au pus banii și interesele de partid înaintea vieții și sănătății cum se întâmplă acum la noi”

Octavian Jurma consideră decizia ministrului Educației de a ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu COVID-19 „un dezastru”. În opinia sa, autoritățile au pus înaintea „vieții și sănătății”, „banii și interesele de partid”.

„De ce este atat de importanta Australia? Pentru ca ei au avansat mult dincolo de tracingul epidemiologic (pe care noi nu il mai facem din valul 2). Si fac tracing genetic (care e SF pentru Romania) pentru ca secventiaza toate cazurile depistate.

Daca tu esti orb poate ca e mai bine sa asculti pe cei care vad daca ignoranta nu te face sa crezi ca ei sunt prosti si tu esti destept pentru ca nu vezi pericolul pe care il vad ei.

Evident diferenta fundamentala intre Romania si Australia nu este tehnologia (avem specialisti mai mult decat capabili sa faca acelasi lucru si la noi). Ci atitudinea societatii si clasei politice fata de viata si santate.

Australia si Noua Zeeelanda nu au pus banii si interesele de partid inaintea vietii si santatii cum se intampla acum la noi. Asta e tot.

As prefera sa le donam lor dozele noastre de vaccin. Ca sa ii ajutam sa invinga pandemia si prin asta sa salveze ideea de democratie libera”, a subliniat cercetătorul Octavian Jurma.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

29 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

39 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

59 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: