Categories: Știrile zilei

O furtună solară de nivel G4 atinge Pământul în acest weekend. Amenințare severă de HAOS în tehnologiile vitale pentru omenire

Un nivel neobișnuit de activitate solară în această săptămână ar putea perturba unele dintre cele mai importante tehnologii pe care se bazează societatea.

Joi, guvernul american a emis primul avertisment de furtună geomagnetică severă din ultimii aproape 20 de ani, avertizând populația cu privire la „cel puțin cinci ejecții de masă coronală îndreptate spre Pământ”, precum și cu privire la pete solare care acoperă o suprafață de 16 ori mai mare decât Pământul însuși. O furtună geomagnetică severă, sau G4, este al doilea cel mai înalt grad în sistemul de clasificare al guvernului american, potrivit CNN.

Radiațiile provenite din această activitate au început să lovească câmpul magnetic al Pământului vineri și vor dura până la sfârșitul săptămânii, a precizat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA). Vineri seară, NOAA a trecut furtuna la gradul G5 sau „extremă”, marcând primul eveniment de acest fel din octombrie 2003.

Avertismentul NOAA privind vremea spațială extremă sugerează că furtuna ar putea declanșa numeroase efecte pentru viața pe Pământ, putând afecta rețeaua electrică, precum și comunicațiile prin satelit și radio de înaltă frecvență. Iată ce înseamnă acest lucru pentru utilizatorii de tehnologie.

Impactul asupra comunicațiilor

Activitatea solară despre care vorbește NOAA implică eliberarea de energie de la Soare care călătorește prin spațiu și ajunge în cele din urmă pe Pământ.

Atunci când această radiație lovește sfera magnetică din jurul planetei, provoacă fluctuații în ionosferă, un strat al atmosferei superioare.

Aceste schimbări pot afecta direct sateliții și alte nave spațiale aflate pe orbită, modificându-le orientarea sau putând să le scoată din funcțiune aparatura electronică.

Mai mult, modificările ionosferei pot bloca sau degrada transmisiile radio care încearcă să treacă prin atmosferă pentru a ajunge la sateliți. De asemenea, ele pot împiedica transmisiunile radio să ricoșeze cu succes în ionosferă – ceea ce unii operatori de radio fac în mod normal pentru a crește raza de acțiune a semnalelor lor.

Deoarece sateliții GPS depind de semnalele care pătrund în ionosferă, perturbația geomagnetică la care se așteaptă oamenii de știință ar putea afecta această tehnologie critică folosită de avioane, de navele maritime, precum și în agricultură și în industriile de petrol și gaze.

De asemenea, ar putea afecta transmisiunile radio pe unde scurte folosite de nave și avioane, de agențiile de gestionare a situațiilor de urgență, de armată și chiar de operatorii radioamatori, toți aceștia bazându-se pe undele radio de înaltă frecvență care, potrivit NOAA, ar putea fi împrăștiate de furtună.

Sursă foto: space.com

Ce se poate întâmpla cu telefonul tău mobil?

Rețelele wireless de consum se bazează pe frecvențe radio diferite de banda de înaltă frecvență, astfel încât este puțin probabil ca furtuna să afecteze în mod direct serviciile de telefonie mobilă.

De asemenea, funcțiile GPS ale telefonului dvs. utilizează de obicei o combinație de GPS pur și de localizare bazată pe turnul celular, astfel încât, chiar dacă semnalele GPS sunt întrerupte, utilizatorii de telefoane ar putea fi în continuare capabili să mențină o localizare aproximativă.

Atâta timp cât infrastructura electrică de bază care susține rețelele fără fir nu este afectată, chiar și un fenomen meteorologic spațial extrem ar trebui să aibă „un impact direct minim asupra serviciilor radio de siguranță publică și a serviciilor celulare comerciale … și niciun impact de primă instanță asupra dispozitivelor electronice de consum”, potrivit cercetătorilor care au rezumat concluziile unui studiu din 2010 privind fenomenele meteorologice spațiale extreme, realizat de NOAA și de Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență.

Agenția pentru securitatea cibernetică și securitatea infrastructurii a prezentat un raport similar într-o prezentare din 2021 privind vremea spațială, constatând că transmisiile radio pe linia de vizibilitate nu sunt, în general, afectate de vremea spațială, cu excepția unor situații specifice. Prezentarea a remarcat unele riscuri pentru cablurile de cupru și liniile telefonice bazate pe uscat.

Rețeaua electrică este potențial în pericol

Vremea severă din spațiu poate pune în pericol rețelele electrice, potrivit NOAA, a cărei alertă din această săptămână spunea să ne așteptăm la „posibile probleme de control al tensiunii pe scară largă” și că „unele sisteme de protecție pot deconecta din greșeală activele cheie de la rețeaua electrică”.

În 1989, un eveniment meteo-spațial a dus la o pană de curent masivă în Quebec, Canada, timp de peste nouă ore, după ce fluctuațiile geomagnetice au avariat transformatoare și alte echipamente importante.

În octombrie anul trecut, o furtună geomagnetică extremă, mai puternică decât cea prognozată pentru acest weekend, a dus la întreruperi de curent în Suedia și a avariat transformatoare de curent în Africa de Sud, a precizat SWPC.

Cea mai mare furtună geomagnetică cunoscută în istorie, cunoscută sub numele de evenimentul Carrington din 1859, a provocat scântei și incendii la stațiile de telegraf.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: