Sari la conținut

Furtuna Ciara, care a devastat Europa, se îndreaptă către România. Meteorolog: ”Situația este destul de serioasă. Rafale de 140 de km/h în anumite zone”

meteo
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
ANM atenționează: se schimbă vremea

Furtuna Ciara, așa cum au botezat-o cei din Marea Britanie sau Sabine, cum îi spun nemții, a lăsat zeci de mii de case fără electricitate în mai multe țări din Europa, printre care Germania, Marea Britanie, Franța Polonia. În Germania a lovit cel mai tare și a căpătat forța unui uragan, rafalele de vânt atingând și 170 km/h. Efectele furtunii vor fi simțite și în România, începând din această seară, potrivit meteorologilor.

”Situația este destul de serioasă. Deja vântul suflă cu rafale de 140 de km/h în zona montană a județului Neamț. Iată că fenomenele au început.

Este adevărat că acest cod galben care are în vedere acest vânt foarte puternic în vestul centrul și nordul țării a intrat în vigoare la ora 14:00 și va fi valabil până mâine seară la ora 20:00. Vântul suflă deja cu peste 45 de km/h și, momentan, la peste 1.800 de metri altitudine avem parte de rafale extrem de puternice. Din păcate, orele care vor veni vor aduce probleme din ce în ce mai mari.

Acesta este motivul pentru care de la ora 18:00 a intrat în vigoare un cod portocaliu pentru masivele nordice și pentru nordul munților Apuseni. Acolo, până mâine seară la ora 20:00 pot să apară probleme. Sperăm, nu de calibrul celor care au fost în zona înaltă a Munteniei, acum o săptămână, mai exact joi noaptea, când a fost cod roșu și când la 2.000 de metri altitudine s-au înregistrat 210 de km/h.

A fost o situație cu totul și cu totul specială. Nu de multe ori, de când se emit coduri în toată europa și inclusiv în țara noastră s-a întâmplat ca să avem cod roșu atât de multe ore și pentru o zonă atât de întinsă. Înainte să apară aceste fenomene, noi am avut temperaturi extrem de ridicate. Furtuna care a lovit țara noastră și împrejurimile a echilibrat situația. După un fenomen sever, a urmat un alt fenomen sever,” a declarat Simona Căpșună, meteorolog pentru Digi24.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel