Din cuprinsul articolului
Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te seacă de energie. Din păcate, poate avea un impact direct și de durată asupra sănătății tale.
Cercetătorii au descoperit că perioadele scurte de furie vă pot deteriora vasele de sânge și pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association, un scurt episod de furie declanșat de amintirea experiențelor trecute poate afecta capacitatea vaselor de sânge de a se relaxa, ceea ce este crucial pentru menținerea unui flux sanguin sănătos.
Furia te îmbolnăvește, la propriu
Studiile au arătat că atunci când vasele de sânge nu se relaxează, poate crește riscul de ateroscleroză, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
„Funcția vasculară afectată este legată de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Studiile observaționale au legat sentimentele de emoții negative cu apariția unui atac de cord sau a altor evenimente cardiovasculare.
Cea mai frecventă emoție negativă studiată este furia și există mai puține studii privind anxietatea și tristețea, care au fost, de asemenea, legate de riscul de atac de cord”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Daichi Shimbo, de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia din New York, într-un comunicat de presă.
Studiul a investigat modul în care emoțiile negative precum furia, tristețea și anxietatea afectează funcția vaselor de sânge în comparație cu emoția neutră.
Cercetătorii au repartizat aleatoriu 280 de adulți la una din cele patru sarcini emoționale timp de 8 minute, care presupunea amintirea unei amintiri personale care îi făcea supărați, o amintire a anxietății, citirea unei serii de propoziții deprimante care evoca tristețea sau numărarea în mod repetat până la 100 pentru a aduce un stare neutră emoțional.
Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie
Ulterior, au fost evaluate semnele de dilatare afectată a vaselor de sânge, leziuni celulare sau capacitate redusă de reparare a celulelor. Astfel, echipa de cercetare a evaluat vasele de sânge ale participanților înainte de sarcini și la patru momente diferite după experimentarea sarcinii emoționale atribuite:
- 3 minute,
- 40 de minute,
- 70 de minute,
- 100 de minute.
Rezultatele au arătat că evenimentele trecute care au provocat furie au cauzat afectarea dilatației vaselor de sânge, de la zero la 40 de minute după sarcină, dar nu după marcajul de 40 de minute. Cu toate acestea, după ce am experimentat anxietate și tristețe, nu au existat modificări semnificative statistic ale căptușelilor vaselor de sânge ale participanților în niciun moment.
„Am văzut că evocarea unei stări de furie a dus la disfuncția vaselor de sânge, deși încă nu înțelegem ce poate cauza aceste schimbări. Investigarea legăturilor care stau la baza dintre furie și disfuncția vaselor de sânge poate ajuta la identificarea țintelor eficiente de intervenție pentru persoanele cu risc crescut de apariție. evenimente cardiovasculare”, a mai spus Shimbo.