Din cuprinsul articolului
Studiu. Funcția rinichilor afectată legată de tulburări cognitive.
Cercetări de ultimă oră au demonstrat o legătură între boala renală și dezvoltarea problemelor cognitive. Concluziile au fost prezentate la ASN Kidney Week 2022 3 noiembrie – 6 noiembrie.
Studiul s-a bazat pe datele din studiul Framingham Heart Study bazat pe populație.
Dintre cei 2.738 de participanți fără demență, 187 (7%) aveau boală cronică de rinichi și 251 (9%) aveau albuminurie, un marker urinar al bolii renale.
Albuminuria a fost asociată cu semne de accident vascular cerebral silențios, iar pacienții cu albuminurie au avut un risc cu 65% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare sau demență.
Boala cronică de rinichi nu a fost asociată cu markerii bolii cerebrovasculare silențioase, dar a fost asociată cu un risc cu 51% mai mare de a dezvolta demență.
„Rezultatele noastre evidențiază importanța albuminuriei ca factor de risc cerebrovascular și cognitiv și indică faptul că pot exista mecanisme suplimentare comune ale bolii în rinichi și creier dincolo de hipertensiune arterială”, a spus autorul corespondent Dearbhla Kelly, de la St. Spitalul James, Dublin, Irlanda.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…