Din cuprinsul articolului
Fumatul reprezintă cel mai important factor de risc în dezvoltarea cancerului pulmonar. De asemenea, acesta poate cauza și alte probleme grave de sănătate, precum cele cardiovasculare. Studiile au dezvăluit că fumatul pasiv poate fi aproape la fel de periculos ca precum cel activ, implicând aceleași riscuri asociate.
Fumatul, indiferent că este pasiv sau activ, dăunează grav sănătății. Substanțele pe care tutunul le conține au un potențial cancerigen ridicat, iar cea mai periculoasă este nicotina. De asemenea, temperatura cu care fumul este inhalat afectează în mod semnificativ plămânii și funcțiile acestora.
Pe lângă sustanțele toxice aflate în compoziția țigărilor, temperatura este un factor care influențează foarte mult alterarea rapidă a sănătății plămânilor. Renunțarea la acest obicei este esențial pentru evitarea celor mai grave afecțiuni cunoscute și, de asemenea, pentru restabilirea sănătății generale.
Fumatul pasiv nu este mai puțin nociv, anunță experții în sănătate
Fumatul pasiv nu este lipsit de riscuri. De fapt, anumite studii au demonstrat că acesta poate avea aproape aceleași efecte devastatoare asupra sănătății. Aproape 600.000 de oameni mor anual pe tot globul ca urmare a fumatului pasiv si studiile au demonstrat ca pana si nivelele scazute de fum pot fi daunatoare, scrie Sfatul Medicului.
In cazul adultilor fumatul pasiv cauzeaza sau contribuie la o multime de probleme grave de sanatate precum :
- Cancer: fumatul pasiv este asociat cu cancerul pulmonar în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar poate crește cu 20-30% la nefumători
- Boli cardio-vasculare: crește riscul de boală cardiacă cu aproape 30%
- Boli pulmonare cronice: expunerea la fumul ambiental chiar și pentru o perioadă scurtă de timp produce o scădere considerabilă a funcției pulmonare. Acest lucru poate conduce la boli pulmonare cronice.
Pentru copii, acesta este mult mai agresiv
Pentru copii, fumatul pasiv este cu atat mai nociv din moment ce știm ca aceștia nu au căile aeriene, plămânii și sistemul imunitar dezvoltate suficient. În familiile în care cel puțin o persoană fumează, copiii pot dezvolta mult mai ușor astm, răceală, tuse sau diferite infecții, precum menigita, pneumonie sau bronșită.