Categories: Ştiri sănătate

Fumătorul pasiv nu este protejat prin lege

Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălțan, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, că se impune modificarea legislației românești împotriva fumatului, întrucât actualele reglementări sunt învechite și nu protejează în niciun fel fumătorul pasiv.

‘În 2007-2008 prevalența fumatului era de 33-35%, în funcție de sexe, în România. Ultimul studiu făcut în 2011 arată că 27% dintre români fumează, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din populație. Sunt cifre care merg în jos, nu merg cu viteza cu care ne-am dori, acest lucru fiind generat de foarte multe probleme legate de legislație. Legislația românească este o copie palidă a unei legislații învechite spaniole, cu foarte multe goluri în ceea ce privește existența spațiilor publice pentru fumat și, mai ales, nu este implementată și controlată. În legislație ar trebui corectate următoarele elemente: în primul rând, într-adevăr toate spațiile publice trebuie să fie fără fumat, pentru că fumătorul pasiv nu este protejat prin lege. În al doilea rând, trebuie ca aceste puncte de vânzare să fie la distanță mare de școli, iarăși un lucru care nu este respectat’, a arătat președintele SRP.

Dr. Mihălțan a arătat că, de asemenea, restaurantele, barurile și pub-urile ar trebui să fie locuri fără fumat, așa cum se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană. Președintele Societății Române de Pneumologie a arătat că la nivel european pe așa-zisa scală a tabagismului există șapte țări europene poziționate în vârf, întrucât prin legislație protejează fumătorul pasiv, iar pe aceasta România se situează abia pe locul 19.

‘Protejarea fumătorului pasiv la noi nu se realizează. În primul rând, legislația nu este corectată — discuția a fost legată de noile directive europene și Societatea Română de Pneumologie a făcut un memoriu primului ministru, ex-ministrului Sănătății, atrăgând atenția că legislația trebuie corectată și România trebuie să susțină noile directive europene. Ceea ce s-a întâmplat ulterior, am fost între cele patru state care s-au opus acestei noi directive și de aceea în Tobacco Scale am coborât de pe poziția 16 pe 19. Deci suntem într-un regres legislativ al modului de susținere a legislației și de creare a cadrului educațional pentru ca cei 73% dintre nefumători să nu fie îmbolnăviți’, a subliniat doctorul Mihălțan.

Președintele SRP a spus că răspunsul de la Ministerul Sănătății întârzie, însă specialiștii rămân optimiști că acest lucru se va realiza, deoarece ‘fără o legislație corectă, fără o taxare corectă legată de tutun, fără o introducere și o susținere permanentă a unui program stop fumat, cu fonduri permanente, nu cu rupturi, și fără o verificare modului de aplicare a legislației actuale, nu se poate implementa nimic din controlul tabagismului’.

Profesorul doctor Florin Mihălțan a arătat, de asemenea, că există foarte puține proiecte pe zona educațională, pe creșterea nivelului educațional la nivel de populație și la nivel de indivizi implicați în training și că în acest context proiectul care se implementează la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, împotriva fumatului, are această „misiune sacră” de a crește nivelul educativ al celor care activează în universități.

‘Proiectul (finanțat de Colegiul Universitar Davidson din SUA, n.r.) este binevenit pentru că într-adevăr aceste universități, mai ales cele medicale, ar trebuie să fie fără fumat, încă nu este nici bine implementată legea și nici supravegheată’, a subliniat dr. Florin Mihălțan.

Președintele SRP a participat, miercuri, la Târgu Mureș, la întrunirea echipei de experți pentru conceperea și implementarea intervențiilor pentru reducerea morbidității și mortalității asociate fumatului, pe baza proiectului comun privind formarea capacității locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson din SUA și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

 

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: