Din cuprinsul articolului
Cum te ferești de fulgere. Fulgerele au ucis 20 de persoane în mai multe districte din statul indian Bihar, în doar 24 de ore, informează BBC News. Sute de oameni mor în India în fiecare an din cauza fulgerelor din timpul ploilor musonice.
Potrivit sursei citate, motivul principal pentru decesele cauzate de fulgere este numărul mare de oameni care lucrează în aer liber în India în comparație cu alte părți ale lumii, ceea ce îi face mai vulnerabili.
De miercuri de la ora 12:00 până vineri la ora 02:00 va fi valabil un cod galben de furtuni. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).
Tot miercuri de la ora 14:00 până la 22:00 va fi în vigoare un cod portocaliu de furtuni valabil pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei.
Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.
Joi, de la ora 03:00 la 22:00 va fi valabil un cod portocaliu de furtuni, în nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.
Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Aproximativ 1000 de oameni mor, anual, după ce sunt loviți de fulger. Temperatura unui fulger atinge până la 30.000 de grade Celsius și sunt transmiși peste zece milioane de volți. Nu e de mirare că sunt rare cazurile în care cineva poate supraviețui unei asemenea forțe.
Când străbate corpul uman, fulgerul afectează în primul rând organele interne, mai ales inima, şi legăturile nervoase. În unele cazuri, nu lasă nici o urmă evidentă pe corp, în altele, provoacă arsuri serioase. Durează mai puţin de o secundă ca descărcarea electrică să străbată corpul şi să se scurgă în pământ.
Cu cât ai un organism mai viguros şi mai rezistent, cu atât ai şanse mai mari să trăieşti după ce ai fost lovit de fulger. Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă, fără probleme grave de sănătate, au descoperit câteva luni mai târziu efecte nebănuite. Au pierdut controlul asupra membrelor, aveau probleme de memorie, auzeau tot felul de sunete imaginare.
Prima regulă elementară spune că, atunci când plouă cu descărcări electrice, este contraindicat să te protejezi sub un pom. Arborii sunt contraindicaţi ca loc de refugiu, deoarece posibilitatea descărcării trăsnetelor în aceştia pot cauza pagube prin tensiunea de trecere a curentului prin ei.
Altă regulă spune că, fiind în câmp deschis, este periculos să stai în picioare – mai ales cu o umbrelă deschisă (umbrela având un vârf metalic, care atrage descărcarea electrică). Recomandat este să te ghemuiești la pământ.
Trebuie evitată apropierea de animale mari sau de grupuri: fulgerul care a lovit un om sau un animal se va transmite imediat la cei din apropiere. Se recomandă ca distanța între persoane sau între oameni și animale mari să fie de minimum trei metri.
În casă fiind, se recomandă deconectarea televizorului și a calculatorului, pe timpul furtunii. Telefonul mobil este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior. S-a dovedit că, în special ţinut aproape de ureche sau gură (orificii), telefonul facilitează pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces.
Afara, este obligatoriu sa te distantezi cu cel putin trei metri de orice structura metalica: gard, stalp, turn, balustrada.
La munte, evită înălțimile. Cea mai bună soluție, în acest caz, este adapostirea sub o stâncă, unde ești protejat atât de ploaie, cât și de electrocutare.
Un alt aspect de care trebuie ţinut seama este legat de percepţia multor oameni că o persoană lovită de fulger este încărcată cu energie, iar dacă o atingi vei fi, la rândul tău, electrocutat. Nimic mai fals, deoarece corpul nu stochează această energie, astfel că e foarte sigur să atingi victima, pentru a-i acorda primul ajutor. De fapt, acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri, mulţi oameni murind din această cauză
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…