Sari la conținut

Fuga de vaccinare la declanșarea unor epidemii ucigătoare

Statisticile din ultimii ani au arătat o scădere considerabilă a acoperirii vaccinale atât în rândul adulților, dar mai ales în rândul copiilor din România. Scăderea numărului de copii vaccinați din țara noastră este un semnal de alarmă atât pentru specialiști, cât și pentru autorități

Elena Oceanu

Acoperirea vaccinală în Româ- nia înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. „În condițiile scăderii acoperirii vaccinale putem vorbi de emergența unor boli grave, prevenibile prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) cu evoluție potențial severă sau cu prețul supraviețurii în condițiile unor sechele grave ce implică efort și costuri imense în terapia de recuperare și integrare în societate. Studiile demonstrează eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase și riguroase, răspunzând tuturor întrebărilor celor care au încă un semn de întrebare în privința vaccinării,” a declarat dr. Anca Drăgănescu, Președintele Asociației Pro Imunizare.

Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinării?

În 2015, la inițiativa Ministerului Sănătății, o echipă interdiciplinară a elaborat un proiect legislativ care să reglementeze procesul de imunizare în România, acesta fiind încă așteptat pentru dezbatere publică. Prin acest proiect de lege, statul român ar urma să își asume o serie de responsabilități cu privire la actul de vaccinare și să pună la dispoziția populației informații corecte legate de procesul de vaccinare și vaccinuri. Din informațiile făcute publice până acum, proiectul de lege prevede și alocarea unui suport social, financiar și uman în cazul posibilelor reacții adverse apărute post vaccinare. De asemena, proiectul ar urma să reglementeze și procedurile administrative de achiziție a vaccinurilor, în prezent acestea nepermițând crearea unui stoc de vaccin. „Noi, cei care lucrăm în zona de să- nătate publică, ar trebui să venim cu o propunere legislativă pentru a reglementa aspecte care țin de zona organizatorică a programului național de vaccinare din România. Cred că cea mai bună soluție este cea reglementată, pentru că poate să aducă liniște și încredere populației în ceea ce privește programul național de vaccinare”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

„Ne mor copiii pentru că negăm evidențe științifice”

Ana Măiță, în calitate de mamă și președinte al Asociației „Mame pentru Mame”, a tras încă odată un semnal de alarmă în ce privește sănătatea publică, invitând la informare corectă și asumare. „Nu știu ce ne mai trebuie ca la nivel de autorități să declarăm stare de urgență, pentru că suntem în mijlocul unei catastrofe. Nu se cutremură pământul, dar ne mor copiii și ne vor muri din ce în ce mai mulți copii, fie că părinții lor sunt pro-vaccinare sau contra-vaccinare. Atâta timp cât permitem oamenilor să ia decizii de viață și de moarte pentru copiii lor și ai altora, negând evidențele științifice, nu facem decât să ne îndreptăm inevitabil către epidemii periculoase”, a declarant Ana Măiță, A s o c i a ț i a „Mame pentru Mame”.

La un pas de epidemie

Poatre cea mai bună dovadă care vine în susținerea necesității vaccinării la copii este creșterea aproape exponențială a cazurilor de rujeolă înregistrată anul acesta. Vorbim de o boală împotriva căruia există vaccin – ROR. Ministerul Sănătății a numit situația „epidemie”, pentru că în doar 9 luni, în România s-au înregistrat aproape 800 de cazuri de rujeolă și, din nefericire, și 3 decese, la copilași sub un an. Cele mai multe din aceste cazuri au apărut în județele din Vestul țării, acolo unde procendul de vaccinare la copii a scăzut dramatic. Am putea adăuga aici și valurile de gripă sezonieră, care, an de an, se soldează cu morți. Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale este de părere că schimbarea mentalității în privința vaccinării nu ar trebui să fie constrângerea, ci informarea corectă. Din păcate, în România sunt adesea difuzate informații eronate, care nu vin de la specialiști avizați și care nu au fundament științific, ceea ce influențează negativ acoperirea vaccinală.

Vaccinarea, un act de prevenție responsabil

Asociația Pro Imunizare în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților și Societatea Română de Microbiologie au organizat cea de-a cincea ediție a Forumului Național STOP GRIPĂ, un eveniment dedicat prevenției prin vaccinare ca element fundamental al reformei sectorului de sănătate din țara noastră. Profesioniști și oficiali din domeniul sănătății din România și străinătate, alături de reprezentanți ai societății civile au adus argumete fundamentate științific pe parcursul dezbaterii cu tema „Vaccinarea: act de prevenție responsabil”.„Prevenție înseamnă asumare, responsabilitate și, în egală măsură, decizii informate. În contextul scăderii acoperirii vaccinale care face deja victime, mă refer la epidemia de rujeolă, considerăm că Româ- nia are nevoie de un cadru legal care să reglementeze procedurile administrative legate de vaccinare, cât și de unul care să instituie obligativitatea autorităților de a asigura acces constant la informație specializată” a declarat dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare.Printre cei care s-au vaccinat antigripal pe loc s-au numărat și consilierul de stat din cadrul Departamentului de Sănătate Publică a Administrației Prezidențiale, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță, prezentatorul știrilor TVR, Mihai Constantin, medici și reprezentanți ai presei.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel