Fucicort crema, 15 g

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

–                 Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–                 Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

–                 Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

–                 Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In acest prospect  gasiti:

1.              Ce este Fucicort 20mg/1mg pe gram si pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte sa utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram

3.              Cum sa utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Fucicort 20mg/1mg pe gram

 

1.              CE ESTE FUCICORT 20mg/1mg pe gram SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Fucicort 20mg/1mg pe gram contine doua substante active. Acidul fusidic, una dintre substantele active este un antibiotic. Cealalta substanta activa este betametazona (sub forma de valerat de betametazona) este un corticosteroid (steroid). Aceste doua substante active actioneaza in acelasi timp, in moduri diferite. Antibioticul, acidul fusidic, actioneaza prin omorarea bacteriilor care determina infectii la nivelul pielii.

Corticosteroidul, betametazona, reduce umflatura, inrosirea si mancarimea de la nivelul pielii dumneavoastra.

Fucicort 20mg/1mg pe gram se utilizeaza pentru tratamentul dermatitelor (eczemelor) infectate cu microorganisme (bacterii).

 

2.              INAINTE SA UTILIZATI FUCICORT 20mg/1mg pe gram

 

Nu utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram

–                 daca sunteti alergic (hipersensibil) la acid fusidic, saruri ale acestuia, valerat de betametazona sau la oricare dintre celelalte componente ale Fucicort 20mg/1mg pe gram;

–                 pentru tratamentul unei afectiuni cutanate numita acnee rozacee. Aceasta este o inrosire si inflamare a pielii din jurul nasului si a obrajilor. Adresati-va medicului dumneavoastra daca nu sunteti sigur.

–                 pentru tratamentul unei afectiuni numita dermatita periorala. Aceasta este o eruptie insotita de inrosirea pielii in jurul gurii sau pe barbie.

–                 daca infectia este determinata de microorganisme rezistente la tratamentul cu acid fusidic;

–                 pentru tratamentul unor boli de piele provocate de virusuri, cum sunt herpesul sau varicela

–                 pentru tratamentul unor boli de piele provocate de ciuperci, cum este afectiunea denumita piciorul atletului

–                 pentru tratamentul unor afectiuni ale pielii care apar in cursul unor boli cum sunt tuberculoza si sifilisul

Aveti grija deosebita cand utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram

–                 daca utilizati crema pentru o perioada mai lunga de timp sau in cantitate mai mare, poate creste sansa de aparitie a reactiilor adverse. De asemenea, pielea dumneavoastra poate deveni mai sensibila la acest medicament.

–                 daca trebuie sa aplicati acest medicament la nivelul pielii din jurul ochilor. Patrunderea medicamentului la nivelul ochiului poate determina glaucom, o afectiune caracterizata prin cresterea tensiunii intraoculare.

–                 in cazul in care nu apare nicio ameliorare a afectiunii dupa 7 zile de tratament, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra deoarece, in aceasta situatie, corticosteroidul poate masca aparitia sau extinderea infectiile oculte; de asemenea, corticosteroidul poate masca aparitia reactiilor de hipersensibilitate.

 

Folosirea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament:

Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, inainte de a utiliza Fucicort 20mg/1mg pe gram, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timpul administrarii acestui medicament.

Ca regula generala, alaptarea este contraindicata la femeile cu infectii ale pielii la nivelul zonei mamare. In cazul in care infectia pielii nu este nivelul zonei mamare, Fucicort 20mg/1mg pe gram poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Fucicort 20mg/1mg pe gram nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Fucicort 20mg/1mg pe gram

Acest medicament contine alcool cetostearilic care poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact) si clorocrezol care poate provoca reactii alergice.

 

3.              CUM SA UTILIZATI FUCICORT 20mg/1mg pe gram

 

Utilizati intotdeauna Fucicort 20mg/1mg pe gram exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Cum sa aplicati  Fucicort 20mg/1mg pe gram

Acest medicament este indicat numai pentru aplicarea pe pielea dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra. Nu-l inghititi. Nu-l introduceti in interiorul corpului.

Indepartati capacul. Inainte sa utilizati prima data medicamentul, verificati daca sigiliul (membrana) este intact. Dupa aceea, impingeti varful capacului prin sigiliu, in interiorul tubului.

Intotdeauna, inainte de a folosi Fucicort 20mg/1mg pe gram, spalati-va pe maini. Aplicati medicamentul pe zona de piele infectata si masati cu blandete. Daca zona infectata este la nivelul fetei, aveti grija sa evitati contactul cu ochii.

Daca nu utilizati medicamentul pentru tratamentul infectiilor de la nivelul mainilor, spalati-va pe maini dupa administrare.

Daca din greseala medicamentul a ajuns in ochi, indepartati-l prin spalare cu apa rece. Dupa aceea, daca este posibil, spalati-va ochii cu solutie speciala pentru ochi. Puteti simti intepaturi la nivelul ochilor. Daca incepeti sa aveti probleme cu vederea sau daca va dor ochii, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Medicul dumneavoastra va va recomanda doza de Fucicort 20mg/1mg pe gram crema.

De obicei, trebuie sa aplicati crema de doua ori pe zi. Se recomanda aplicarea dimineata si seara.

Perioada de timp uzuala de utilizare este de pana la doua saptamani.

Trebuie sa observati o imbunatatire a aspectului pielii dupa doar cateva zile de utilizare a cremei. Daca nu observati nicio ameliorare dupa 7 zile de tratament, trebuie sa opriti aplicarea cremei si sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca vi s-a spus sa acoperiti zona de piele afectata cu imbracaminte sau bandaj, este posibil sa nu fie necesar sa utilizati medicamentul asa frecvent.

Urmati intotdeauna recomandarile medicului dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Fucicort 20mg/1mg pe gram

Daca ati utilizat o doza mai mare decat cea recomandata, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram

Daca ati uitat sa utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram la ora obisnuita, aplicati-l cat mai repede posibil, dupa ce va amintiti. Dupa aceea, continuati administrarea, conform orarului obisnuit. Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram

Respectati recomandarile medicului dumneavoastra, cu privire la durata tratamentului. Nu intrerupeti administrarea medicamentului fara sa va adresati, in prealabil, medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Fucicort 20mg/1mg pe gram poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau sa mergeti la cel mai apropiat spital daca aveti una sau mai multe dintre urmatoarele manifestari (este posibil sa aveti o reactie alergica grava, denumita edem angioneurotic):

·                Senzatie de lipsa de aer

·                Umflarea fetei, buzelor, limbii sau a gatului

·                Eruptie marcata la nivelul pielii

Aceasta reactie adversa grava a fost raportata rar (la 1 pana la 10 din 10000 de utilizatori).

Oricare dintre reactiile adverse prezentate mai jos este mai probabil sa apara daca medicamentul este utilizat pentru o perioada lunga de timp, in doza mare sau este aplicat la nivelul pliurilor pielii (cum sunt zonele de la nivelul axilei sau sub sani).

Aceste reactii adverse sunt mai frecvente la sugari si copii. De asemenea, reactiile adverse sunt mai frecvente daca pielea este acoperita cu imbracaminte sau pansamente. Scutecul poate actiona ca un pansament ocluziv.

 

Reactii adverse:

Frecvente, apar la 1pana la 10 din 100 de utilizatori

Iritatie a pielii Inrosire a pielii Mancarime Senzatie de arsura

Rare, apar la 1 pana la 10 din 10000 de utilizatori

Eruptie trecatoare pe piele

Urticarie

 

Reactii adverse detemrinate de administrarea corticosteroizilor

Foarte rare, apar la mai putin de 1 din 10000 de utilizatori

Reactii alergice

Subtierea pielii (atrofie cutanata)

Venele mici de la suprafata pielii se dilata si pot deveni vizibile (telangiectazie)

Rare, apar la 1 pana la 10 din 10000 de utilizatori

Agravarea dermatitei

Urticarie

Dermatita de contact

Uscaciunea pielii

Eruptii trecatoare pe piele

Iritatie la nivelul pielii

Senzatie de arsura si/sau de intepatura la nivelul pielii

Mancarime

Inrosirea pielii

 

Similar altor corticosteroizi cu administrare locala, in cazul tratamentelor prelungite si cu doze mari, pot sa apara reactii adverse severe cum sunt: manifestari de hipercorticism si insuficienta cortico- suprarenala.

De asemenea, s-au raportat urmatoarele reactii adverse:cresterea in exces a parului de la nivelul corpului, foliculita (infectie la nivelul radacinii firului de par), dermatita la nivelul pielii din jurul gurii, dermatita alergica de contact, modificari de culoare ale pielii, glaucom (cresterea tensiunii intraoculare).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              CUM SE PASTREAZA FUCICORT 20mg/1mg pe gram

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Fucicort 20mg/1mg pe gram dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se utiliza mai mult de 90 zile de la prima deschidere a tubului.

Medicamentul in ambalajul original intact: nu sunt necesare conditii special de pastrare.

Dupa prima deschidere a tubului: a se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE

 

Ce contine Fucicort 20mg/1mg pe gram

–                 Substantele active sunt acidul fusidic si betametazona.

Fiecare gram de crema contine 20 mg acid fusidic anhidru (sub forma de acid fusidic hemihidrat) si 1 mg betametazona (sub forma de valerat de betametazona).

–                 Celelalte componente sunt macrogol cetostearil eter, alcool cetostearilic, clorocrezol, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, parafina lichida, vaselina, hidroxid de sodiu si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Fucicort 20mg/1mg pe gram si continutul ambalajului

Fucicort 20mg/1mg pe gram se prezinta sub forma unei creme de culoare alba.

Fucicort 20mg/1mg pe gram este disponibil in cutie cu un tub din aluminiu, cu membrana, prevazut cu capac cu filet din polietilena, care contine 15 g crema.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

LEO PHARMA A/S

Industriparken 55, DK-2750 Ballerup, Danemarca

Producatorul

LEO Laboratories Ltd. (LEO Pharma),

Acest prospect a fost aprobat in Mai, 2013.

Recent Posts

Câte pesticide sunt pe mărul tău? Verifică cu un simplu truc cu apă fierbinte!

V-ați întrebat vreodată câte pesticide sunt ascunse în acele mere frumoase și strălucitoare pe care…

12 minute ago

Observați adesea numere care se repetă (111, 333, 888, …)? Acestea sunt numere îngerești care vă aduc un mesaj special!

Ați observat vreodată că anumite numere apar mereu și mereu în viața dumneavoastră? Poate că…

42 de minute ago

Pensionarii care vor primi 360 de lei în plus la pensie începând cu 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile vor fi majorate cu 12,3%, indexare care include rata…

o oră ago

HOROSCOP de weekend 15-17 noiembrie 2024. Zodiile avantajate de astre

Un nou tranzit astrologic anunţă un sfârşit de săptămână benefic pentru patru zodii, care vor…

2 ore ago

UMF Carol Davila se menţine în topul celor mai bune universităţi din lume

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti este prezentă şi în ediţia 2024…

2 ore ago

REVOLUŢIONAR. Oamenii de ştiinţă au găsit „cheia” pentru un creier sănătos

Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care…

2 ore ago

Citeste si: