Din cuprinsul articolului
Sezonul estival abundă în fructe delicioase care sunt un aliat de nădejde pentru sănătate. Este şi cazul caiselor, care abundă în antioxidanţi (betacaroten, luteină şi zeaxantină) care protejează celulele.
În plus, caisele conţin şi flavonoide care reduc stresul oxidativ, asociat cu diverse boli cronice, precum obezitatea, afecţiunile cardiovasculare etc. De asemenea, aceste fructe sunt o sursă bună de vitaminele A, C şi E.
Vitamina A, pe care oamenii de știință o numesc și retinol, este foarte importantă pentru ochi sănătoși. Mai exact, aceasta ajută organismul să producă pigmenții de care are nevoie pentru ca retina să funcționeze corect, potrivit doc.ro. Fără aceștia, există riscul dezvoltării orbirii nocturne.
Un efect concret este protejarea pielii de radiaţiile ultraviolete produse de razele solare sau de poluarea aerului.
Totodată, caisele conţin fibre şi potasiu, un electrolit cu un rol esenţial în normalizarea valorilor tensiunii arteriale. Medicii recomandă consumul acestui fruct şi pentru îmbunătăţirea digestiei prin detoxifierea colonului şi stabilizarea florei intestinale.
Caisele au ușor efect laxativ și pot combate problemele de tranzit intestinal, cum ar fi constipația (și chiar are capacitatea de a reduce inflamația intestinelor), precum și problemele de retenţie a lichidelor, deoarece acționează și ca diuretic natural.
Valori nutriționale pentru 100 grame caise
100 grame de caise reprezintă echivalentul a numai 50 de calorii. Tot în 100 de grame de caise se regăsesc 11 grame de carbohidrați, 1,4 grame de proteine și 2 grame de fibre alimentare.
Unele studii au arătat că persoanele care mănâncă suficientă fibre au mai puține riscuri să dezvolte o serie de afecțiuni, inclusiv:
- boli de inimă;
- diabet de tip 2;
- boala diverticulară a colonului sau inflamația intestinului.