Din cuprinsul articolului
Denumit şi fructul regilor, smochinul iubeşte temperaturile ridicate şi este cultivat, în special, în zonele subtropicale. Însă încălzirea globală face ca smochinul să prindă, mai nou, rod şi în ţara noastră.
Cunoscând secretele acestei plante, Valentin Badea nu a mai stat pe gânduri şi a dezvoltat alături de familie, o plantaţie de smochini, în Buzău.
”Suprafaţa este de aproximativ 8500 de metri. Anul acesta sunt undeva între 7 şi 8 tone. Anul trecut am avut cam două tone, două tone şi un pic,” a declarat Valentin Badea, cultivator smochini, pentru Observatornews.
În livada cu smochini aflată la periferia Municipiului Buzău sunt invitaţi la cules toţi doritorii. Drept răsplată, aceştia pot mânca pe săturate.
Smochinele pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și ale nivelul de grăsime din sânge, ceea ce poate spori sănătatea vasculară și poate reduce riscul de boli de inimă.
Un studiu a constatat că extractul de smochine a scăzut tensiunea arterială la șobolanii cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri crescute. Studiile efectuate pe animale au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale nivelului colesterolului total, al colesterolului HDL (bun) și ale trigliceridelor atunci când animalelor li s-au administrat suplimente cu extract de frunze de smochin.
Cu toate acestea, într-un studiu de 5 săptămâni efectuat pe 83 de persoane cu colesterol rău (LDL) ridicat, cercetătorii au observat că la participanții care au adăugat zilnic aproximativ 14 smochine uscate la dieta lor nu s-au observat modificări ale nivelului de grăsimi din sânge, comparativ cu un grup de control. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a înțelege mai bine relația dintre smochine și sănătatea inimii.
Smochinele au fost folosite din vechime ca remediu la domiciliu sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația. Aceste fructe conțin fibre, care pot contribui la promovarea sănătății digestive prin înmuierea scaunului, reducerea constipației și prin faptul că servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care populează intestinul.
În studiile efectuate pe animale, extractul sau pasta de fructe de smochin au ajutat la accelerarea mișcării alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația și îmbunătățind simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi colita ulcerativă.
Un studiu efectuat pe 150 de persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că cei care au consumat aproximativ 4 smochine uscate (45 grame) de două ori pe zi au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor – inclusiv durere, balonare și constipație – comparativ cu un grup de control. Mai mult, un studiu similar efectuat pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 grame de pastă de fructe de smochin zilnic timp de 8 săptămâni a scăzut semnificativ constipația, comparativ cu un grup de control.
Un mic studiu publicat în 1998, realizat pe 10 persoane cu diabet de tip 1, a constatat că ceaiul din frunze de smochin consumat împreună cu micul dejun le-a scăzut nevoia de insulină. În luna în care au băut ceai din frunze de smochin, dozele de insulină ale participanților la studiu au scăzut cu aproximativ 12%.
Mai mult, un studiu² mai recent a constatat că băuturile care conțin doze mari de extract de fructe de smochin au avut un indice glicemic mai mic decât băuturile fără extract de fructe de smochin, ceea ce înseamnă că aceste băuturi ar avea un efect favorabil asupra nivelului de zahăr din sânge.
Însă fructele de smochin – în special smochinele uscate – sunt bogate în zahăr și pot crește nivelul zahărului din sânge pe termen scurt. Așadar, persoanele care au probleme cu gestionarea nivelului de zahăr din sânge ar trebui să limiteze aportul de smochine uscate.
Multe studii în eprubetă au cercetat efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase, iar rezultatele par promițătoare. S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă activitate antitumorală împotriva celulelor canceroase provenite de la oameni (cancer de colon, cancer de sân, de col uterin și de ficat).
Acest lucru nu înseamnă, însă, că un consum de smochine sau de ceai din frunze de smochin vor avea aceleași efecte. Studiile în eprubetă oferă un punct de plecare promițător, dar sunt necesare studii la om pentru a evalua modul în care ingerarea smochinelor sau a frunzelor de smochin afectează creșterea cancerului.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…