Din cuprinsul articolului
Alimentele care declanșează eliberarea hormonului serotonină și a melatoninei sunt încurajate pentru a obține un somn bun.
Somnul ne ocolește adesea atunci când avem cea mai mare nevoie de el, dar există modalități simple de a evita obstacolele insomniei. Intervențiile dietetice, de exemplu, au devenit din ce în ce mai recunoscute pentru rolul lor în lupta împotriva somnului slab. Potrivit mai multor studii, anumite soiuri de fructe pot îmbunătăți atât calitatea, cât și durata somnului, datorită concentrațiilor lor inegalabile de melatonină.
Unul dintre nenumăratele moduri în care somnul insuficient face ravagii asupra organismului este prin afectarea memoriei și a fluidității cognitive.
Cu toate acestea, riscurile pe termen lung ale somnului insuficient sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare.
Cercetările publicate luna trecută în Journal of The American Health Association au avertizat că un somn de proastă calitate ar putea crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Din fericire, există din ce în ce mai multe dovezi că schimbările în stilul de viață pot îmbunătăți drastic calitatea somnului.
Un factor de risc major pentru problemele de somn este dereglarea melatoninei, o substanță eliberată de organism care reglează temperatura nocturnă a corpului pentru a induce somnul.
Nivelurile de melatonină ating cel mai înalt punct în timpul nopții, dar, odată cu vârsta, nivelurile se pot epuiza în mod natural.
Alți factori precum stresul și dieta pot, de asemenea, să interfereze cu producția hormonului și să compromită semnificativ calitatea vieții.
Fructul plin de melatonină care ar putea crește durata somnului
Interesant este faptul că unul dintre fructele care conțin cele mai mari concentrații de melatonină sunt cireșele amare.
European Journal of Nutrition a declarat în 2012 că „s-a raportat că cireșele amare de Montmorency conțin niveluri ridicate de substanțe fitochimice, inclusiv melatonină, o moleculă esențială în reglarea ciclului somn-veghe la om”.
Această observație a apărut după ce un studiu de control randomizat a arătat că nivelurile totale de melatonină au fost semnificativ crescute la participanții care au luat suc de cireșe.
„Au existat creșteri semnificative ale timpului petrecut în pat, ale timpului total de somn și ale eficienței somnului cu suplimentarea cu suc de cireșe”, au scris autorii cercetării.
„Aceste date sugerează că consumul unui concentrat de suc de cireșe amare dovedește o creștere a […] melatoninei care este benefică pentru îmbunătățirea duratei și calității somnului la bărbați și femei sănătoși și ar putea fi benefică în gestionarea somnului perturbat.”