Din cuprinsul articolului
Un fruct care conține cantități mari de polifenoli – substanțe chimice organice din plante -, protejează stomacul de ulcere şi scade colesterol. Aceste substanțe au un efect pronunțat antiinflamator, antibacterian și antiviral, care previn apariţiei trombozei și aterosclerozei, formarea histaminei, precum și acumularea de colesterol în vasele de sânge.
Acest fruct bogat în vitaminele C, B9 și E și minerale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul, are un conținut scăzut de calorii (aproximativ 60 de calorii la 100 de grame) și este ideal ca gustare pe care o poți mânca dimineață sau după-amiază.
Este vorba de fructele de kiwi, cunoscute şi sub denumirea de agrişe chinezeşti, pentru că sunt originare din China şi au fost descoperite ulterior de americani. Au primit numele de kiwi de la pasăea neo-zeelandeză cu acelaşi nume, cu ale cărei pene spun localnicii că ar semăna.
Creşte nivelul de antioxidanţi
Oamenii de știință japonezi au efectuat un experiment și au descoperit că dacă mănânci trei kiwi pe zi, nivelul de antioxidanți din sânge va crește până la un nivel care neutralizează aproape complet efectele nocive ale radicalilor liberi, relatează The Health Site.
Din rezultatele experimentului rezultă că atunci când se consumă acest fruct scade semnificativ riscul unui atac de cord, dar şi de a face bolile Alzheimer și Parkinson. Nutriţioniştii spun că acest fruct exotic conține mult mai mulți polifenoli decât grapefruit-urile, portocalele, mandarinele și merele.
Alte beneficii medicale
Antioxidanţii continuţi de kiwi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Deci 2-3 fructe pe zi sunt suficiente pentru a reduce riscul de înfundare a arterelor și a vaselor de sânge, precum și pentru a scădea colesterolul.
În plus, fructul conține antioxidantul cunoscut sub numele de luteină, care scade odată cu vârsta, de aceea este important să se compenseze deficiența ei prin dietă.
Vitamina C din kiwi este implicată în producerea de colagen, o componentă cheie a celulelor din întregul corp, inclusiv a celulelor pielii. Totodată, vitamina ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.
Kiwi este o sursă de fibre alimentare, acid folic, vitamine C și E, antioxidanți și alte substanțe utile. Două porții medii de kiwi conțin la fel de mult potasiu ca o banană, dar mai puține calorii. Acesta este motivul pentru care fructul este o alegere excelentă pentru persoanele în vârstă, deoarece potasiul protejează aparatul cardiovascular.
În plus, 100 g de kiwi conțin mai mult de 20 mg de magneziu, un mineral esenţial care asigură sănătatea mușchilor și a sistemului nervos, normalizează activitatea inimii, susține sistemul imunitar și întărește oasele.
Totodată, studiile au demonstrat că acest fruct ajută la curăţarea colonului de toxine şi la reducerea riscului apariţiei cancerului de colon. Kiwi este bun şi pentru ochi: ajută organismul să lupte contra degenerării oculare, depăşind în eficienţă până şi morcovul.