Din cuprinsul articolului
Fruct pentru femeile la menopauză. În timpul menopauzei, organismul femeii încetează să mai producă estrogen şi progesteron, înă există alimente care netezesc drumul spre o menopauză naturală.
Astfel, trebuie incluse în dietă cel puţin 5 porţii de fructe şi legume în fiecare zi, în spcial legume crucifere. Apoi, sunt recomandate prunele. Aceasta este concluzia unor cercetări recente, care arată cât de benefic este consumul de prune pentru sănătatea oaselor. Studiul a fost publicat în revista ”Advances in Nutrition”.
Cercetătorii de la Universitatea Penn State sugerează că femeile aflate la menopauză ar trebui să ia în considerare să mănânce mai multe prune pe zi. Studiul lor a constatat că prunele pot ajuta la prevenirea sau întârzierea pierderii densității osoase la femeile care au intrat la menopauză, scrie Jerusalem Post.
Autorii susțin că prunele pot reduce inflamația și deteriorarea oxidativă, ambele contribuind la pierderea osoasă.
„La femeile aflate în postmenopauză, nivelurile mai scăzute de estrogen pot declanșa o creștere a stresului oxidativ și a inflamației, crescând riscul de slăbire a oaselor”, afirmă dr. Connie Rogers, profesor de științe nutriționale și fiziolog, conducătorul studiului.
Osteoporoza, o afecțiune a oaselor, care devin fragile după o anumită vârstă, este destul de comună la femeile de peste 50 de ani. Estimările arată că aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume au osteoporoză, afecțiunea provocând aproape 9.000.000 de fracturi osoase anual.
Numeroase medicamente pentru osteoporoză sunt acum disponibile, dar cercetătorii cred că tot mai multe femei caută modalități holistice de a trata sau de a evita complet această afecțiune, în special prin dietă.
Corpul uman lucrează pentru a-și menține sănătatea oaselor printr-un proces continuu, care formează în mod constant noi celule osoase, în timp ce îndepărtează celulele osoase vechi.
Cu toate acestea, începând cu vârsta de 40 de ani, descompunerea celulelor osoase vechi începe să depășească producția de celule osoase noi. Acest dezechilibru este cauzat de diverși factori, inclusiv de inflamație și stres oxidativ, potrivit Express.
Prunele sunt bogate în minerale, fibre alimentare, vitamina K și compuși fenolici și toate aceste beneficii nutriționale pot ajuta la combaterea efectelor dăunătoare ale inflamației și stresului oxidativ.
Conform studiilor clinice, consumul de aproximativ zece prune (100 de grame) pe zi, timp de un an, a îmbunătățit densitatea minerală osoasă din antebrațe și din coloana vertebrală.
Prunele provoacă modificări sănătoase în microbiomul intestinal și reduc inflamația
De asemenea, un consum între 50 și 100 de gr de prune pe zi, timp de șase luni, a prevenit pierderea densității osoase și a scăzut semnificativ nivelurile de inflamație.
Echipa de cercetare presupune că prunele provoacă modificări sănătoase în microbiomul intestinal și, ulterior, reduc inflamația la nivelul colonului. Astfel de evoluții reduc probabil nivelurile de citokine proinflamatorii, precum și markerii de deteriorare oxidativă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…