Fructul-minune din care ne putem lua toate vitaminele

Cătina albă este considerată în prezent unul dintre cele mai valoroase fructe. Din vremuri foarte îndepărtate, acestea au fost utilizate în medicina populară, mai întâi în Altai şi Siberia de Sud, unde poartă denumirea de ״ananasul siberian״ şi unde este mult utilizată într-o gamă largă de boli.
Multiplele acţiuni terapeutice ale cătinei au stimulat multe colective de cercetare pentru a stabili  compoziţia  biochimică  a fructelor, precum şi a altor organe ale plantei, care s-au dovedit cu roluri esenţiale în reglarea metabolismului uman şi în vindecarea multor maladii.
Fructele au un conţinut foarte ridicat de polivitamine naturale. Astfel, cătina albă conţine cantităţi mari atât de vitamine hidrosolubile (C, complexul B, H, P, PP), cât şi de vitamine liposolubile (A, E, D, K, F).
Între vitaminele hidrosolubile, cea mai importantă este vitamina C, aflată în cantităţi foarte mari, întrecând toate speciile de fructe indigene, de peste zece ori mai mult decât în coacăzele negre şi decât în citrice. În zonele montane şi submontane, conţinutul vitaminei C din fructele de cătină depăşeşte 1.500 mg/ 100 g fructe, fiind mai mare decât în măceşe.
Printre efectele terapeutice ale vitaminei C sunt demne de menţionat stimularea sistemului imunitar şi creşterea rezistenţei organismului faţă de bolile infecto-contagioase. În plus, participă la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiraţiei celulare şi în regenerarea ţesuturilor.
Complexul de vitamine B prezintă o diversitate de acţiuni terapeutice:
Vitamina B1, numită şi vitamina performanţelor intelectuale, este implicată în stimularea funcţiilor întregului sistem nervos central, inclusiv a memoriei.
Vitamina B2  are rol important în fixarea fierului în hemoglobină, în biosinteza proteinelor la persoanele anemice şi în degradarea grăsimilor la persoanele obeze.
Vitamina B5 menţine buna funcţionare a glandelor suprarenale şi stimulează creşterea şi pigmentarea părului.
Vitamina B9 participă la biosinteza fosfolipidelor din membranele celulelor nervoase, cu efect în stimularea memoriei.
Vitamina B12 (cianobalamina) participă la formarea globulelor roşii, cu efect direct la persoane cu anemie accentuată şi leucemie precum şi la menţinerea funcţiilor normale ale sistemului nervos central.
Celelalte vitamine au acţiuni specifice în biosinteza hemoglobinei şi în tratarea unor forme de cancer uterin (B4) formarea anticorpilor şi a hematiilor (B6).
Vitamina H (biotina) stimulează funcţiile pielii şi împiedică procesul de cădere a părului.
Vitamina PP participă la procesele de oxidoreducere, în biosinteza unor hormoni naturali şi în reducerea colesterolului şi a lipidelor.
Dintre vitaminele liposolubile, cea mai importantă este vitamina E (tocoferolul), aflată în cantităţi de peste 200 mg la 100 g fructe, mai mult decât la orice specie pomicolă.
În afară de vitamine, uleiul din fructele de cătină conţine o cantitate foarte mare de carotenoizi, care dau culoarea galbenă sau portocalie a fructelor.
Principalul component carotenoidic este beta-carotenul, similar cu provitamina A, existent într-o cantitate de zece ori mai mare decât în morcov.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: