Din cuprinsul articolului
Pancreasul este un organ important cu dublu rol în organism: ajută decisiv procesul de digestie şi susţine echilibrul hormonal dat de sistemul endocrin. Astfel, joacă un rol important în producerea enzimelor, ajutând corpul să digere alimentele consumate.
Medicii atrag atenţia că în ultimii 10 ani, diagnosticul de pancreatită a fost stabilit de trei ori mai des, în special la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani.
De ce apare apare pancreatita?
Principalul motiv pentru creșterea bruscă a cazurilor de pancreatită este dieta dezechilibrată, cu accent pe alimentele cu carbohidrați și grăsimi, în special mâncarea de tip fast-food. De aceea, alimentaţia joacă un rol cheie în prevenirea pancreatitei, o boală ce se poate manifesta atât în formă acută, cât și cronică.
Greutate în abdomen, greață, scaune dezordonate, balonare, durere în părțile superioare și în hipocondrul drept – acestea sunt simptomele pancreatitei. Dar stilul de viață corect și tratamentul în timp util pot opri procesele ireversibile ale glandei.
La stabilirea diagnosticului, determinarea conținutului de enzime pancreatice din sânge este de o importanță cheie. În pancreatită, nivelul enzimei amilaze crește semnificativ.
Dintre fructele de sezon, perele sunt considerate un balsam pentru pancreas, având un rol esenţial în stimularea activităţii intestinale. Medicul gastroenterolog Alla Gubina împărtășește recomandări pentru o nutriție adecvată în pancreatită.
Potrivit acesteia, alimentele consumate ar trebui să fie bogate în nutrienți şi fibre. De aceea, se recomandă includerea fructelor coapte în dietă, cum ar fi soiurile de pere nu prea dulci.
Stimulează motilitatea intestinală
La rândul lor, fibrele din pară stimulează motilitatea intestinală. În plus, după cum notează Dr. Gubina, perele scad nivelul colesterolului. Perele sunt utile și cu proprietățile sale antibacteriene. Datorită conținutului ridicat de potasiu și arbutină conținute în pară, acest fruct ajută în cazul infecțiilor tractului urinar și al bolilor pancreatice.
Ajută la slăbit
Perele conțin o cantitate mare de fibre, care ajută la buna funcționare a tractului digestiv; vitamina C, care îmbunătățește elasticitatea vasculară; fructoză, care susține funcționarea pancreasului; uleiuri esențiale care combat infecțiile și întăresc sistemul imunitar; Vitaminele din grupa B, precum și acidul folic, iodul, zincul, potasiul și alte oligoelemente, fac, de asemenea, parte din acest fruct.
În plus, perele sunt destul de sărace în calorii și conțin mai puțin zahăr decât merele, astfel că sunt adesea recomandate pentru diverse tipuri de diete.
Deoarece coaja perelor conține o cantitate mare de fibre, cel mai bine este să consumați acest fruct fără coajă. În același timp, perele pot fi prelucrate termic, deoarece își păstrează toate proprietățile în orice formă: uscate, coapte sau congelate.
Ameliorează constipaţia
Cantitatea mare de fibre din fruct scade colesterolul și poate ajuta la tratarea diabetului și a obezității. „În plus, fibrele pot ajuta la ameliorarea constipației. În cadrul unui studiu de 4 săptămâni, 80 de adulți cu această afecțiune au primit 24 de grame de pectină, o fibră care se găsește în fructe, pe zi. Ei au experimentat ușurare și niveluri crescute de bacterii intestinale benefice”, spune specialistul.
Uleiurile esențiale conținute în pară ajută la combaterea depresiei. Fibrele vegetale din acest fruct ajută la eliberarea bilei din organism, de aceea este recomandat persoanelor cu afecțiuni hepatice să consume pere. Perele conțin antibioticul natural arbutin, astfel că decocturile de pere pot ajuta la reducerea febrei.