Sari la conținut

Fructul minune care topeşte pietrele de la rinichi. Tratament adjuvant pentru urolitiază

remedii pietre la rinichi
Sursă foto: Pixabay

Urolitiaza, cunoscută și sub denumirea de pietre la rinichi, este una dintre cele mai neplăcute boli care afectează aproaximativ 10% din populaţia lumii, potrivit statisticilor.

Este vorba de prin prezenţa de calculi (pietre) în rinichi, uretere, vezica urinară sau uretră, o afecţiune medicală ce se manifestată prin dureri colicative (ex. colica renală), dereglările micţiunii, hematurie şi eliminare de săruri (mai rar a calculilor sau a fragmentelor lor).

Eliminarea calculilor mai mici de 5 mm se poate face spontan sau sub tratament, calculii mai mari ne­ce­si­tând intervenţia specialistului urolog. Recomandarea unui stil de viaţă corect şi modificarea pH-ului urinar, alături de su­pra­ve­ghe­rea pa­cien­ţi­lor după îndepărtarea calculilor ajută la re­du­ce­rea sem­ni­fi­ca­tivă a recidivelor.

„Se iau medicamente pentru a dizolva pietrele din canale. Și în anumite situații este necesară o intervenție chirurgicală. Dar se dovedește că toate acestea pot fi evitate dacă îți schimbi dieta” – explică urologul Andrey Kuvshinov.

„Pietrele sunt acumulări de minerale care se cristalizează și formează formațiuni cu margini ascuțite. Când se deplasează, aceşti calculi pot provoca dureri severe”, precizează medicul. Potrivit acestuia, cu scop preventiv, dar şi ca tratament adjuvant în urolitiază este recomandat consumul unei cantităţi suficiente de citrice.

citrice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Consumaţi suc proaspăt stors de citrice diluat cu apă plată

Potrivit medicului urolog, cele mai eficiente produse ca „luptători” împotriva pietrelor în urolitiază sunt reprezentanții familiei citrice – lămâi, portocale, lime. Datorită sunbstanţei pe care le conţin – citratul – urina devine mai puțin acidă. Ăn acest sens, este bine să beţi suc de lămâie sau portocale proaspăt stors în fiecare zi, diluat cu apă plată. În caz contrar, pot apărea sau se pot agrava probleme cu stomacul.

Potrivit specialisului, cel mai valoros lucru din citrice se află în partea dintre coajă și pulpa dulce-acrișoară. Aceasta este partea fibroasă albă a fructului pe care cei mai mulți dintre noi o scoatem și o aruncăm din cauza gustului său amar. Aceasta conţine flavonoizi – compuși care au un efect antiinflamator puternic, întăresc pereții vaselor de sânge și contracarează formarea plăcii de ateroscleroză, cauza atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. În plus, citricele previn oxidarea vitaminei C și facilitează absorbția acesteia.

„Din acest motiv, este recomandat să consumi 1 gram de flavonoide pe zi. 100 de mililitri de suc de portocale proaspăt stors conțin aproximativ 20 de miligrame”, explică şi nutriţionista Evelina Halman.

Sursă bună de betacaroten

Portocalele, mandarinele și grapefruitele galbene sunt și ele o sursă bună de betacaroten sau provitamina A. Aceste fructe reduc riscul degenerescenței maculare și previne formarea cataractei, și au, de asemenea, un efect protector asupra pielii, limitând sensibilitatea la radiațiile ultraviolete.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel