Fructul minune care repară vasele de sânge și previne accidentul vascular cerebral

Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), ritmul neregulat al inimii (fibrilație atrială), fumatul, dieta necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice sunt principalii factori de risc pentru accident vascular cerebral.

Această afecțiune care pune viața în pericol este cauzată de afectarea fluxului sanguin către creier ca urmare a trombozei sau rupturii unui vas de sânge.
Riscul unui accident vascular poate fi redus printr-un stil de viață sănătos și o dietă care este dominată de cereale integrale, multe fructe și legume, grăsimi nesaturate din ulei de măsline și pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Riscul de AVC scade cu aproape 20%

În plus, consumul regulat al unui fruct reduce riscul de accident vascular cerebral. „Consumul regulat de merișoare ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 10-17 la sută”, spune medicul rus Serghei Agapkin.
Un alt specialist rus, doctorul în științe medicale Anatoly Skalny, îi susține și el afirmația. Profesorul Skalni notează că merişoarele conţin doze mari de mangan (100 de grame de merișor asigură doza zilnică din acest mineral) și cupru (aceeași cantitate asigură 15% din aportul zilnic necesar organismului).

Experții explică faptul că manganul asigură o bună sănătate vasculară: deficiența sa este asociată cu colesterolul ridicat şi apariția plăcilor de aterom (ateroscleroza). Un alt oligoelement util din acest fruct este cuprul, un mineral care previne apariţia proceselor inflamatorii.

Cum recunoști un accident vascular cerebral?

Medicii spun că, de regulă, unul dintre semnale de alarmă în cazul unui accident vascular cerebral este senzaţia de „cap înfundat”, descrisă de mulţi pacienţi ca şi cum creierul s-ar opri din funcţionare. În plus, mulţi bolnavi s-au plâns, pe lângă migrene atroce, slăbiciuni în picioare sau faţa căzută.

Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral includ:

  • amețeli, pierderea echilibrului și lipsa coordonării mișcărilor;
  • tulburări de vorbire;
  • paralizia unei jumătăţi a corpului;
  • vedere înceţoşată;
  • cefalee severă apărtuă brusc.

Ce prevede protocolul naţional pentru AVC

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate din România, provocând peste 21% din totalul deceselor, și de dizabilitate (11,3% din totalul persoanelor cu dizabilitate), potrivit estimărilor oficiale.

Cele mai recente estimări arată că aproximativ 55.000 persoane suferă un AVC ischemic în România în fiecare an, 10.000 de persoane au un AVC hemoragic şi 3.250 o hemoragie subarahnoidiană.

Conform protocolului naţional dedicat tratamentului intervenţional al pacienţilor cu AVC acut, întreg lanţul operaţional, care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze o procedură de revascularizare, se iniţiază la preluarea apelului de urgenţă de către operatorii 112.

Recent Posts

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

3 minute ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

23 de minute ago

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…

43 de minute ago

Cele mai periculoase zodii din horoscop. De cine trebuie să te ferești!

Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…

o oră ago

Adio Prințul Harry: noul său gest șochează Familia Regală

Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…

o oră ago

Miros neplăcut al corpului: 10 motive care nu sunt legate de transpirație

Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…

2 ore ago

Citeste si: