Din cuprinsul articolului
Bolile cardiovasculare sunt cele mai fecvente cauze de deces în lumea întreagă, iar medicii atrag atenţia asupra importanţei dietei sănătoase pentru prevenţia acestor afecţiuni letale.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Suedia au realizat un amplu studiu la care au participat aproape 50.000 de persoane. Concluzia experţilor este că un consum moderat de nuci (de trei ori pe săptămână) reduce semnificativ, cu 18%, riscul de aritmii cardiace (bătăi neregulate ale inmii), principala cauză a apariţiei unui accident vascular cerebral.
Explicaţia medicilor ar fi că, atunci când inima „tremură” (apare fibrilaţia atrială) nu poate pompa sânge eficient, astfel că sângele se acumulează, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge.
Specialiştii suedezi au monitorizat dieta participanţilor la studiu pe o perioadă de 15 ani. Pe lângă nuci, beneficii certe medicale pentru sistemul cardiovascular au şi migdalele.
Având forma care seamănă cu creierul, nucile sunt o gustare foarte populară şi o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, în special de acid alfa-linoleic (ALA). O porţie de 28 de grame de nuci are:
• 182 de calorii
• 18 grame conţinut total de grăsimi
• 4 grame de proteine
• 4 grame de carbohidraţi
• 2 grame de fibre
• 1% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E.
Nucile par să îmbunătăţească o parte din factori de risc pentru bolile cardiovasculare, iar asta datorită conţinutului mare de acid alfa-linoileic (ALA) şi celorlalţi nutrienţi pe care îi au, potrivit doc.ro. Un număr mare de studii a arătat că prin consumul de nuci se reduce semnificativ colesterolul total şi colesterolul LDL, în timp ce creşte colesterolul HDL, cel „bun”.
Nucile pot să îmbunătăţească şi alţi factori legaţi de sănătatea inimii tale, inclusiv tensiunea arterială şi fluxul normal al sângelui prin sistemul circulator. În plus, nucile reduc inflamaţia, care poate contribui la multe boli cronice.
De altfel, nucile ar trebuie să facă parte din alimentaţie, spun nutriţioniştii, care au asigurări că acestea sunt unul dintre cele mai eficiente mijloace de prevenire a bolilor cardiovasculare.
Nucile sunt bogate în proteine și fibre, precum și în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, acizi grași omega 3. În plus, ele sunt o sursă de mangan, cupru, fosfor, vitamina B6 și fier, fiind extrem de benefice pentru sănătate.
Conținutul de acizi grași omega-3, grăsimi polinesaturate și acizi linolenici din nuci favorizează producția de bacterii benefice în intestin, care, la rândul lor, reduc inflamația și nivelul de colesterol din organism, cu efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular.
În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…
Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…
Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…
Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…
Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…
Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…