Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele din sânge au ceva în comun: tensiunea arterială ridicată, colesterolul și trigliceridele cresc riscul de boli de inimă.
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, Medline Plus, „tensiunea arterială este forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor. De fiecare dată când inima bate, aceasta pompează sânge în artere. În acest sens, tensiunea arterială este cea mai ridicată atunci când inima bate, pompând sânge. Aceasta se numește tensiune arterială sistolică.
Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, care se găsește în sânge. Organismul are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase, pentru a produce vitamina D și substanțe care ajută la digerarea alimentelor, explică institutul de cercetare Mayo Clinic.
În ceea ce privește trigliceridele, acestea sunt „un tip de grăsime, cel mai frecvent întâlnit în organism. Ea provine din alimente, în special unt, uleiuri și altele, care sunt consumate frecvent. Trigliceridele provin, de asemenea, din caloriile suplimentare. Acestea sunt cele pe care oamenii le mănâncă, dar de care organismul lor nu are nevoie imediat”, precizează Medline Plus.
Organismul transformă aceste calorii în plus în trigliceride, iar acestea sunt stocate în celulele adipoase. Apoi, când are nevoie să folosească energie, el eliberează aceste lipide. În special, particulele de lipoproteine cu densitate foarte mică transportă adesea trigliceridele în țesuturile organismului.
Riscurile
Cu toate acestea, tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele din sânge au ceva în comun care este foarte dăunător. Nivelurile ridicate cresc riscul de boli de inimă și pot duce chiar la un atac de cord.
Prin urmare, este vital să mențineți obiceiuri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, deoarece aceste activități vor contribui la menținerea sub control în timp a tensiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor.
Când vine vorba de dietă, merită să adăugăm un fruct în special care ajută la reducerea aspectelor menționate mai sus. Acesta este căpșuna. „Datorită conținutului său de potasiu, aceasta crește diureza (formarea de urină), ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale”, precizează site-ul de specialitate Cuerpo Mente.
„Într-un studiu realizat de universități spaniole și italiene, s-a constatat că un consum de 500 de grame de căpșuni pe zi reduce colesterolul rău LDL (cu 14%) și trigliceridele (cu 21%)”, adaugă acesta.