Potrivit nutriţioniştilor, fructul are un conţinut ridicat de fibre, fiind recomandat ca remediu împotriva constipaţiei. Zmeura este benefică împotriva oboselii şi pentru o mai bună digestie. Fiind hipocalorică (38 kcal/1– g), se recomandă consumul acesteia la deserturile uşoare, potrivit antena3.ro.
sursa foto: Photomailbox
Bogat în acid elagic
Conţinutul bogat în magneziu şi fier fac ca zmeura să fie un bun remediu natural împotriva oboselii. În plus, este cel mai bogat fruct în acid elagic, polifenol antioxidant care contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.
Antocianinele (antioxidanţi) pe care le conţine zmeura constituie un ajutor important împotriva îmbătrânirii pielii, ameliorând elasticitatea şi densitatea acesteia. Zmeura contribuie şi la reducerea roşeţii prin întărirea rezistenţei micilor vase sanguine ale epidermei.
Principalele proprietăți benefice
- Adjuvant în detoxifierea și tonifierea organismului
- Îmbunătățește digestia și normalizează tranzitul intestinal
- Stimulează întărirea sistemului imunitar
- Contribuie la limitarea efectelor stresului oxidativ
- Stimulează eliminarea excesului de apă pe cale renală și sudoripară
- Contribuie la reducerea stărilor de oboseală.
O ceașcă de zmeură oferă aproximativ 65 de calorii și 15 grame de carbohidrați, dintre care 8 miligrame sunt fibre. Zmeura se poate integra într-o mulţime de rețete, fie smoothie-uri, adăugate în iaurt, salate de fructe ori consumate ca atare.
Previne cancerul şi boala Alzheimer
Mai multe studii au arătat că o dietă ce include consumul de zmeură, precum și cel al altor fructe de pădure, cum ar fi afine sau mure, contribuie la prevenirea creșterii tensiunii arteriale și a anumitor tipuri de cancer.
Zmeura promovează absorbția fierului, prevenind problemele de anemie. Polifenolii prezenți în zmeură ajută şi la prevenirea leziunilor cerebrale și a pierderii memoriei asociate cu vârstă, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui la nivel cerebral, reduc stresul oxidativ și inflamatia, promovează concentrarea și, de asemenea, împiedică apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. În plus, aportul de vitamina C din zmeură ajută la încetinirea îmbătrânirii premature a pielii.