Sari la conținut

Fructul de sezon pe care Mihaela Bilic îl recomandă zilnic: ”Accelerează metabolismul, înlătură oboseala și crește performanța intelectuală”

Dr. Mihaela Bilic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Dr. Bilic, despre imunobiotice

Din cuprinsul articolului

Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă să mâncăm zilnic un fruct de sezon. E vorba despre nuci, iar nutriționistul spune că, dintre fructele oleaginoase, ar trebui să alegem nuci în locul fructelor exotice. 

Iată ce a scris pe pagina sa de Facebook:

”Când vine vorba de fructe oleaginoase știm că sunt gustarea ideală, sățioasă, pline de fibre, minerale și grăsimi nesaturate valoroase pentru sănătate. Însă magazinele sunt pline de produse exotice, care nu cresc pe meleagurile noastre, așa că ne trezim mâncând alune, caju, fistic și migdale iar de nuci uităm cu totul!

Nucile au o mulțime de beneficii

Aceste fructe se numesc oleaginoase pentru că au concentrate multe grăsimi în structura lor. Grăsime înseamnă multe calorii dar și mai greu de digerat, mai ales când avem o bilă leneșă. Cu cât acești sâmburi sunt mai uscați și mai deshidratați „cad” mai greu, așa că multe persoane aleg să-i consume după ce îi țin câteva ore în apă.

Iată câteva dintre beneficiile nucilor:

  • Bogate în nutrienți: Nucile uscate sunt o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi proteinele, fibrele, vitaminele (în special vitamina E, vitamina B, și niacina), mineralele (cum ar fi magneziul, fosforul și potasiul) și grăsimile sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate și polinesaturate.
  • Sănătatea inimii: Consumul regulat de nuci uscate a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acestea conțin grăsimi sănătoase care pot ajuta la reducerea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL), ceea ce este benefic pentru inimă.
  • Controlul greutății: Deși nucile uscate sunt bogate în calorii, studiile arată că, dacă sunt consumate cu moderație, ele pot contribui la senzația de sațietate, ceea ce ar putea ajuta la controlul greutății.
  • Reglarea glicemiei: Nucile uscate pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Ele au un indice glicemic scăzut și pot fi benefice pentru persoanele cu diabet zaharat.
  • Antioxidanți: Nucile uscate conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina E, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și pot contribui la prevenirea bolilor cronice.
  • Sănătatea creierului: Consumul de nuci uscate a fost asociat cu îmbunătățirea funcției cognitive și cu reducerea riscului de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă.
  • Sănătatea pielii: Grăsimile sănătoase și vitamina E din nuci uscate pot contribui la menținerea sănătății pielii și pot ajuta la reducerea simptomelor de uscăciune.
  • Sănătatea oaselor: Nucile uscate conțin minerale esențiale, cum ar fi magneziul și fosforul, care sunt importante pentru sănătatea oaselor.
  • Sănătatea ochilor: Vitamina E din nuci uscate poate fi benefică pentru sănătatea ochilor și poate ajuta la protejarea împotriva degenerescenței maculare și a altor probleme de vedere legate de vârstă.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel